Coreea de Nord: ce urmeaza dupa Kim?

 
Liderul nord-coreaan, Kim Jong-il, ar putea fi grav bolnav, potrivit guvernului Coreii de Sud, ceea ce ridica o serie de intrebari privind cine va mosteni puterea in singurul regim comunist ereditar din lume. Un raport al serviciilor secrete sud-coreene prezentat la 10 septembrie afirma ca presedintele Kim a suferit „o hemoragie cerebrala sau un ictus”, dar ca se afla „in afara de pericol”, dupa cum a declarat Won Hye Young, un deputat al opozitiei din Parlament.
 
Ministerul sud-coreean al Apararii a subliniat ca nu a detectat anomalii in armata nord-coreeana si a adaugat ca, in pofida speculatiilor privind starea sanatatii lui Kim Jong-il, apararea sud-coreeana nu detine nicio informatie care sa o confirme, noteaza ziarele ABC si Estrella Digital. Dupa ce toate mediile internationale au remarcat lipsa lui de la parada militara, surse ale serviciilor secrete americane sub acoperirea anonimatului au indicat marti ca presedintele Kim, bolnav de diabet si de afectiuni cardiace, ar fi suferit un infarct cerebral.
 
Sanatatea liderului nord-coreean, care oficial ocupa doar postul de presedinte al Comisiei Apararii Nationale, este intim legata de soarta Coreii de Nord, având in vedere ca el a mostenit puterea de la tatal sau, Kim Ir Sen, fapt ce a transformat tara in singurul regim comunist ereditar. Având in vedere importanta strategica a sanatatii lui Kim Jong-il, presedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, si-a convocat miercuri consilierii intr-o reuniune cu caracter de urgenta in cautarea unor masuri de raspuns la „o posibila boala serioasa” a liderului nord-coreean.
 
Autoritatile nord-coreene au negat ca liderul lor ar fi bolnav si au calificat drept „o conspiratie” zvonurile privind o presupusa boala grava. „No exista nicio problema”, a declarat numarul doi al regimului, Kim Yong-nam, agentiei japoneze Kyodo, in timp ce diplomatul, Song Il-ho, a precizat ca suspiciunile privind sanatatea „Iubitului Conductor” au drept baza „o conspiratie” si ca „mass-media occidentale au raspândit alte zvonuri false”.
 
Totusi, expertii sud-coreeni subliniaza ca exista o inalta probabilitate ca zvonurile sa fie adevarate si argumenteaza ca presedintele Kim Jong-il a asistat fara exceptie la toate paradele militare de la asumarea puterii ca lider maxim in 1991. Totusi, liderul nord-coreean s-a tinut inin ultima perioada departe de evenimentele publice. Totusi in Coreea de Sud se dezbate intens tema, iar serviciile secrete au informat ca Kim Jong-il se recupereaza dupa o interventie suferita pe creier si ca „viata lui este in afara de pericol”, motiv pentru care „situatia este sub control si nu exista vid de putere”.
 
Acest subiect este insa o chestiune de stat in Coreea de Nord, având in vedere ca presedintele a fost numit succesor de tatal sau si nu se stie cine i-ar putea urma. O posibilitate este ca succesorul lui sa fie unul din cei sase copii pe care Kim Jong-il ii are cu trei sotii diferite, dintre care trei baieti: Kim Jong-nam, de 36 de ani, Kim Jong-chol, de 26 si Kim Jong-un, de 23 de ani. Desi Kim Jong-chol pare sa fie favoritul tatalui sau, liderul nord-coreean inca nu si-a desemnat succesorul si, potrivit unor analisti, acest lucru ar putea declansa un haos in Coreea de Nord in cazul in care ar interveni moartea brusca a liderului nord-coreean.
 
Ziarul sud-coreean Munhwa Ilbo afirma in editia sa de miercuri ca sistemul nord-coreean va ramâne ca pâna acum, in cazul in care Kim Jong-il este in continuare bolnav, desi nu este exclus ca liderii militar sa-l inlocuiasca de la putere. O moarte brusca a lui Kim Jong-il ar putea provoca un vid de putere in regimul comunist iar sectorul militar si-ar vedea astfel sporita puterea. Viitorul Coreii del Nord este o enigma pentru analisti care nu se pun de acord daca va exista un succesor care sa continue aceasta dictatura comunista ereditara sau daca o junta militara va pune mâna pe putere dupa moartea sa.
 
O moarte care ar putea sa intârzie mult timp, sau care, cum insista profesorul japonez Toshimitsu Shigemura, din Tokio, deja ar fi avut loc. O alta optiune este ca regimul sa cada dupa moartea sa. În Coreea de Nord, unde propaganda a obligat populatia sa-l adore pe „Iubitul Conducator” ca pe un zeu si careia ii este interzis sa vorbeasca despre sanatatea sau familia lui, destinul tarii este un semn de intrebare, cu raspuns tragic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.