Fermierii din unitatile mici si mijlocii vor beneficia de o subventie de 200 lei la hectar pentru culturile de primavara

 
Fermierii vor beneficia de un ajutor de doua milioane lei vechi (200 lei noi) la hectar pentru infiintarea culturilor agricole de primavara, insa numai pentru fermele cu suprafete cuprinse intre 60 si 80 de hectare, a anuntat joi (11 septembrie 2008) ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. Ciolos a participat la o intâlnire cu agricultorii din comuna bacauana Prajesti, intr-o vizita efectuata impreuna cu premierul Calin Popescu Tariceanu.
 
Potrivit acestuia, actul normativ care prevede subventia acordata fermelor mici si mijlocii va fi aprobat saptamâna viitoare, dupa discutii cu reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor. Pentru fermele mai mari va fi subventionata dobânda la creditele de infiintare a culturilor, in baza Legii creditului agricol. Subventia va fi de 25 – 30% din valoarea creditului, depasind nivelul de 7% prevazut de lege.
 
Cât priveste subventia pentru sectorul zootehnic, Dacian Ciolos a mentionat ca si in acest an va fi acordat un ajutor de cinci milioane lei pe cap de bovina, similar celui de anul trecut. Conditia este ca la ferma respectiva sa fie mai mult de trei capete. La ovine urmeaza sa se stabileasca numarul de animale eligibile iar subventia va fi de 35 lei noi pe cap de animal. Ajutorul va fi acordat in doua transe – una in toamna, inainte de efectuarea controlului pentru inregistrarea animalelor, si a doua transa in iarna dupa acest control.
 
O alta masura din programul Fermierul consta in acordarea unei prime de 1.500 lei/an pentru tinerii fermieri, in baza unui plan de afaceri. Tinerii trebuie sa aiba pâna in 40 de ani si ferme de semi-subzistenta. O alta prima pentru tineri este cea de instalare, in valoare de 25.000 euro, acordata pentru stimularea preluarii fermelor familiale de la batrâni catre tineri.
Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.