Functionarii publicii vor salarii mai mari cu 50%

 
Functionarii publici cer o crestere salariala de 50% pentru anul 2009, a declarat Vasile Marica, presedintele Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX. Cresterea salariului minim pe economie la 540 lei nu influenteaza scaderea puterii de cumparare si nu micsoreaza nemultumirea salariatilor din sectorul bugetar, sustin sindicalistii. Potrivit acestora, salariul mediu net in sectorul bugetar este de 1.080 lei, fata de 1.308 cât este salariul mediu net pe economie, ceea ce inseamna o diferenta de 17,5%.
 
Un alt motiv il constituie cresterea preturilor la produsele de baza, de la inceputul anului. Pretul uleiului a crescut cu 62%, al pâinii cu 10%, al laptelui cu 8% si al carnii cu 15%. De asemenea, tariful la gaze a crescut cu 23%, la combustibil cu 13%, preturile medicamentelor s-au majorat cu 11,5%. Si tarifele serviciilor au crescut, la transport cu 18%, posta – 33%, apa-canal – 9%. Aceste cresteri, sustin reprezentantii functionarilor publici, au dus la diminuarea puterii de cumparare cu 18,5%, ceea ce inseamna micsorarea veniturilor reale in sectorul bugetar.
 

În acelasi timp, cresterea salariala de 4,5% nu acopera nici rata prognozata a inflatiei de 9%. Pentru mentinerea puterii de cumparare si cresterea, in termeni reali, a salarizarii in sectorul bugetar, Comitetul Director al Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX solicita o crestere salariala de cel putin 50% pentru anul 2009. „Solicitarea va fi sustinuta de ample actiuni de protest la nivel national care vor culmina cu declansarea grevei generale incepând cu luna noiembrie pentru a boicota organizarea alegerilor generale programate in luna noiembrie”, sustine liderul sindical Vasile Marica.
 
Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor are si solutii pentru gasirea resurselor bugetare necesare maririi salariului cu 50%. Printre acestea se numara reducerea clientelei politice prin diminuarea numarului de consilieri ai deputatilor, senatorilor, ministrilor, secretarilor de stat, presedintilor de consilii judetene, prefectilor etc., de la 20.000 la maxim 3.000 de consilieri, ceea ce ar insemna o economie in valoare neta de 50 milioane lei lunar.
 
Alte masuri sunt diminuarea functiilor de conducere, care au indemnizatii intre 30 – 55% din salarizare, si debirocratizarea sistemului. Conform liderului sindical, in acest moment, 30% din personalul administratiei publice au functii de conducere. În multe situatii, un director general cu 55% indemnizatie de conducere are in subordine maxim 10 oameni, din care doi sunt sefi serviciu cu indemnizatie de 40% in plus la salariu.
Citește și
1 Comentariu
  1. Calin spune

    Diminuarea clientelei politice ar fi cea mai buna solutie, avand in vedere faptul ca oricum in administratia publica tot ce inseamna munca e realizat de functionarii publici nu de catre asa zisii consilieri ai alesilor locali care sunt pusi in functie pe alte considerente decat cele profesionale , cheltuind sume enorme de bani fara sa presteze nici o activitate utila pentru comunitate . Munca o presteaza functionarii publici , ca atare trebuie salarizati corespunzator.
    A doua solutie nu este viabila deoarece s-ar crea o discriminare intre functionarii publici de conducere in raport cu cei de executie , primii avand responsabilitati si raspunderi mult mai mari decat cea de-a doua categorie .
    La majorarea de salar mai trebuie tinut cont si de faptul ca functionarii publici sunt discriminati prin regimul incompatibilitatilor , neavand dreptul sa presteze nici o activitate economica , ceea ce reprezinta practic o condamnare la saracie pe viata si o incalcare a dreptului la libera initiativa recunoscut oricarui cetatean , iar dat fiind aceste conditii impuse functionarilor publici este evident ca Statul are obligatia de a asigura salarii corespunzatoare care sa acopere toate aceste restrictii impuse functioarilor in raport cu alte categorii de personal .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.