Hodorkovski subscrie la actiunile Kremlinului impotriva Georgiei

 
Fostul patron al grupului petrolier „Iukos”, Mihail Hodorkovski, care ispaseste in prezent o pedeapsa de 9 ani de inchisoare intr-un lagar de munca din Cita (Extremul Orient rus), pentru acte de coruptie si deturnarea contravalorii a 350 de milioane de tone de petrol, in urma unui proces despre care sustine ca a fost regizat de fosta administratie prezidentiala de la Moscova, s-a pronuntat in sprijinul actiunilor intreprinse de Rusia in timpul conflictului georgiano-sud-osetin.
 
Într-un interviu aparut joi (11 septembrie 2008) in The Moscow Times, Hodorkovski declara ca presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a luat singura decizie posibila atunci când a decis sa trimita armata rusa in ajutorul Osetiei de Sud, iar apoi a recunoscut independenta Osetiei de Sud si Abhaziei. „Nici in data de 8 august, nici in 26 august, Medvedev nu a avut alta solutie”, a afirmat Hodorkovski, in cadrul aceluiasi interviu.
 

În opinia sa, presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, contând pe sprijinul Occidentului, a decis sa declanseze o operatiune militara impotriva Osetiei de Sud, fara sa ceara acordul SUA, supraevaluându-si sansele de a obtine pe parcurs implicarea directa a Washingtonului in aceasta aventura. Totodata, Hodorkovski considera ca principala greseala a autoritatilor ruse nu sunt actiunile din Osetia de Sud, ci modul in care acestea au fost oglindite si explicate. „Din proprie experienta stiu ca oamenii formuleaza cele mai rele acuzatii daca nu li se ofera explicatii in legatura cu ceea ce se intâmpla.
 
Iata de ce, restabilirea increderii trebuie sa inceapa de la o explicare detaliata a pozitiilor”, considera omul de afaceri rus. Potrivit lui Hodorkovaski, economia rusa a pierdut miliarde de dolari dupa conflictul din Osetia de Sud, investitiile s-au redus cu 20 de miliarde de dolari, iar bursa de valori a pierdut si mai mult tocmai din cauza explicatiilor nepotrivite ale partii ruse. Magnatul rus si-a exprimat speranta ca raporturile dintre Rusia si SUA vor evolua pe un fagas constructiv, considerând ca dupa instalarea unei noi Administratii la Washington, cele doua tari ar putea „sa inceapa totul de la capat”.
 
Acest interviu al lui Hodorkovski este primul dupa ce, in luna august, justitia rusa a respins cererea privind eliberarea inainte de termen a omului de afaceri. Problema privind eliberarea lui Mihail Hodorkovski era interpretata in Rusia si Occident drept un indiciu privind presedintia lui Medvedev: eliberarea omului de afaceri ar fi fost considerata un semn de „incalzire a relatiilor”. Însa, presedintele Medvedev a evitat sa adopte o atitudine ferma pe marginea acestui subiect.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.