Investitorii se confrunta cu un amestec de amenintari si oportunitati in Europa Centrala si de Est

 
Cresterea fara precedent a economiilor statelor din Europa Centrala si de Est, inceputa in perioada tulbure ce a urmat caderii comunismului, ar putea da acum semne de incetinire, insa ritmul ramâne suficient de puternic pentru ca regiunea sa ramâna un motor economic pentru anii care vor veni, noteaza un raport special publicat de cotidianul britanic Financial Times (FT).
 
Regiunea acoperita in raport, cuprinzând Europa Centrala, Europa de Sud-Est, statele baltice si Ucraina, prevede un declin usor, de aproximativ 5%, al cresterii PIB-ului anul acesta, in scadere fata de 6% in 2007. Iar daca economia globala scade dupa cum s-a prognozat, anul viitor este asteptat un declin mai pronuntat. În ultimii 10 ani, economiile din regiune au crescut cu o rata medie de 4%, prin comparatie cu cresterea de 2% inregistrata in economiile occidentale.
 
Potrivit economistilor, daca acest trend continua, PIB-ul Europei Centrale si de Est se va dubla in urmatorii 20 de ani. Desi pentru numerosii investitori locali sau straini din regiune perspectivele sunt excelente, pentru a beneficia din plin de aceasta crestere economica guvernele si companiile se confrunta cu unele provocari serioase, sustine FT. La nivel national, politicienii se straduie sa depaseasca „oboseala reformei” si sa finalizeze reformele pro-piata libera, inclusiv privatizarea, inceputa dupa 1989, tinând totodata sub control presiunile inflationiste, cauzate de cresterea pretului la petrol si la alimente.
 
Unele tari, aminteste FT, in special tarile baltice si din Balcani, au intâmpinat dificultati in gestionarea actualelor deficite de cont curent. La nivelul companiilor, managerii se lupta sa tina sub control costurile, in special cresterile rapide ale platilor si salariilor, in timp ce directorii executivi primesc deja salarii la nivelul standardelor din Europa de Vest. Pentru companiile din regiune situatia actuala se caracterizeaza printr-un amestec de amenintari si oportunitati, cu posibilitatea unor progrese mult mai rapide decât in Europa Occidentala, dar si cu cea a aparitiei unor probleme neasteptate.
 
Potrivit tabelelor pregatite de grupul de consultanta Delloite pentru raport, in regiune, la fel ca in Europa Occidentala, ierarhia companiilor este dominata de companiile de petrol si de gaze, de grupurile de telecomunicatii si de banci. Pe lista principala a companiilor listate dupa veniturile din 2007 (din care sunt excluse bancile care sunt listate separat), conduc doua companii energetice nationale, PKN Orlen din Polonia si Mol din Ungaria, urmate de doua electrice – PGE din Polonia si CEZ din Cehia, pe locul 4si 5.
 
O prezenta de remarcat este cea a producatorilor de automobile din regiune, cu trei subsidiare ale Volkswagen, prezente in top 10: Skoda Auto din Cehia, Audi Ungaria si Volkswagen Slovakia. Companiile producatoare de otel sunt prezente in numar de 10 in top 100, printre acestea numarându-se si Arcelor Mittal, cel mai mare grup producator de otel din lume, cu filiale care opereaza in România, Polonia, Ucraina si Republica Ceha. Cea mai mare companie de telecomunicatii din regiune este Telekomunikacja Polska iar compania cea mai importanta de tehnologie inalta, sucursala din Ungaria a companiei finlandeze Nokia.
 
Pe de alta parte, Deloitte remarca ca regiunea nu sta foarte bine la capitolul tehnologie, doar 45% din topul celor 500 de companii importante din regiune fiind din sectorul media si telecomunicatii. Aceasta sub-reprezentare reflecta temerile actorilor importanti din domeniul economic in ceea ce priveste dificultatile de care se loveste in regiune dezvoltarea tehnologiei avansate si a companiilor de profil. În topul bancilor conduce banca ceha CSOB, in proprietatea belgienilor de la KBC, urmata de Pekao, subsidiara poloneza a italienilor de la Unicredit si de banca de stat poloneza PKO BP.
 
Raportul releva totodata ca cel mai important investitor strain din regiune este Volkswagen, cu un profit se 23,8 miliarde de euro in 2007, la mare distanta de Arcelor Mittal aflat pe locul doi cu 10, 7 miliarde si de retailerul german Metrou, cu 9,9 miliarde de euro, pe locul trei. Desi majoritatea investitorilor sunt grupuri vest-europene, lista include si companii rusesti, asiatice si americane, releva raportul.
 
Una din diferentele fata de Europa Occidentala este prezenta masiva a unor companii controlate de stat in topul companiilor din regiune, 120 din 500, dintre care 48 din Polonia, cifra care reflecta dificultatile cu care se confrunta guvernele pentru a incheia privatizarea, in special in sectoarele sensibile cum ar fi energia.
 
De asemenea, doar 71 din cele 500 de companii amintite sunt listate la Bursa, restul fiind in proprietatea statului, a intreprinzatorilor locali si a investitorilor straini, fapt ce demonstreaza acumularea inceata de capital in regiune si dezvoltarea intârziata a pietelor de capital.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.