Karl Lagerfeld a implinit 70 de ani?

 
Doar putine persoane il cunosc cu adevarat pe Karl Lagerfeld. Si doar foarte putini stiu data sa exacta de nastere, având in vedere ca regele modei germane o tine il cel mai mare secret. Casa de moda Chanel, unde Lagerfeld este designer principal din 1983, sustine ca este pe 10 septembrie 1938 si prin urmare ca el a implinit 70 de ani. Cel putin asa este scris in curriculum sau vitae. Pentru altii este insa un fapt sigur: Lagerfeld a implinit 75, noteaza ziarul El Mundo.
 
„Este undeva intre cele doua date. Va trebui sa asteptati sa-mi public memoriile”, declara recent Lagerfeld intr-un interviu. Nici pentru memorii nu exista o data exacta, totusi el a semnat deja un contract cu o editura americana. Ramâne de asteptat. Lagerfeld este un barbat misterios. Nu doar pentru ca isi ascunde data exacta a nasterii. În general, polifateticul creator de moda nu vrea sa-si arate cartile. Povestea lui, in orice caz nu se potriveste cu cea relatata de el. Si aceasta pentru ca se limiteaza sa declare ziaristilor mici detalii si anecdote privind maniile lui când isi cumpara pantofi, pe care ii alege intotdeauna cu un numar mai mic.
 
O alta anecdota este ca isi arunca la gunoi lenjeria intima dupa ce o poarta o singura data. Cel mai mare dusman al sau este plictiseala. Si in aceasta consta reteta succesului sau. Pentru ca in calitatea sa de renovator revolutionar si-a gasit perfect locul in capricioasa lume a modei. Colectiile si modelele sale sunt o reusita combinatie de eleganta, clasicism si inovatie. În acest sens, Lagerfeld a indraznit sa creeze in piele clasicul taior-pantalon Chanel ori sa combine rochiile de seara cu ghete de motociclist. Acest fiu al unei familii de industriasi a reusit sa dea una din cele mai geniale lovituri când a venit, in 1983, la Chanel ca director artistic. A adus atunci un aer proaspat unei marci deja obosite.
 
Cu o simbioza perfecta intre stilul traditional Chanel si elemente care au facut tendinta, el a reusit sa redea succesul acestei case. Creatia sa cea mai reusita este probabil propria persoana. Cu gulerul sau alb si ochelarii fumurii care ii acopera jumatate din fata, numeroasele inele pe deget si evantaiul sau, „imparatul Karl” a devenit in sine o marca de identitate. El a fost cel care si-a creat acest stil personal, aproape o travestire, care il face sa para de neatins. Si care reflecta spiritul misterios al creatorului de moda. Lui Lagerfeld nu-i plac retrospectivele nici omagierile.
 
„Nimeni nu iti da credit pentru trecutul tau”, spune el. De aceea poate nu-i este dor de Hamburg, orasul in care s-a nascut. Locul favorit este cel in care se afla in orice moment, spune el. „Nu am prejudecati nici asupra locurilor, nici asupra persoanelor”, adauga el. Cu o exceptie, poate: intelectualii. „Vreau sa stiu totul, dar nu sunt un intelectual si nici nu imi place compania. În fond, sunt cel mai superficial barbat din lume”, a declarat el intr-un interviu acordat ziarului britanic Sunday Times. În schimb, designerul german este un cunoscut perfectionist si un minutios. Este un „workaholic” a carui biografie este o succesiune de fapte grandioase.
 
Când era inca adolescent Lagerfeld a plecat la Paris. Aici a câstigat, in 1954, primul premiu al Secretariatului International al Lânii pentru modelul unui palton. Dupa o practica de croitorie la Pierre Balmain, el a ocupat postul de director artistic la casa de moda Patou. „Regele Karl” de atunci a condus case de moda nobile precum Chloe. Si inca face tendinta in lumea modei. Pe de alta parte, si-a lansat prima colectie sub numele de Lagerfeld Gallery, si-a facut un nume ca fotograf de moda, a realizat mai multe decoratii de interior si a lansat o linie de portelanuri, parfumuri si fotografii.
 
Si totusi, pentru acest barbat, care petrece peste 20 de ore pe zi asezat la birou si care uraste vacantele la malul marii, inca nu si-a atins tinta: „Sunt atât de vanitos, incât imi place sa cred ca cea mai mare si mai influenta colectie a mea trebuie sa vina”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.