Moscova se confrunta cu o criza a creditelor

 
Un exod al capitalului strain forteaza bancile rusesti sa reduca numarul de credite acordate, in conditiile in care reactia internationala fata de interventia militara a tarii in Georgia incepe sa afecteze economia Rusiei, noteaza Financial Times. Bancherii opineaza ca Rusia se confrunta acum cu cea mai grava criza de la cea din august 1998. Bursa ruseasca a scazut cu peste 40% fata de luna mai a acestui an.
 
O fuga de capital estimata de analisti de ordinul a 20 de miliarde de dolari de la inceputul conflictului a secat lichiditatile. Bancherii si analistii afirma ca afacerile imobiliare si din retail au fost cel mai grav lovite de incetinirea creditelor. „Exista companii din domeniul imobiliar care nu isi pot finaliza proiectele. Nu mai pot primi bani de la nimeni, nici macar de la bancile de stat”, explica un bancher moscovit care a preferat sa-si pastreze anonimatul.
 
„Nimeni nu s-a asteptat ca lipsa lichiditatilor sa se manifeste atât de repede”, a adaugat el. „Nimeni nu are bani. Tara are fonduri uriase, dar sistemul bancar si pietele de capital nu se pricep sa le aloce. Exista un adevarat aflux de lichiditati in domeniile statului si o seceta in sectorul privat”. Banca Centrala a Rusiei afirma ca estimarile analistilor privind fuga de capital sunt exagerate si ca doar 5 miliarde de dolari au parasit tara in luna august. Însa investitorii straini au ocolit rubla ruseasca si Bursa.
 
Conflictul cu Georgia a reprezentat ultima picatura intr-o vara plina de semne rele, cum ar fi atacul lui Vladimir Putin impotriva companiei ruse producatoare de otel Mechel – atac ce a avut efectul de a le aminti strainilor pericolul prezentat de investitiile in Rusia. Un aspect care exacerbeaza caderea pietii rusesti este faptul ca multi dintre magnatii tarii din domeniul creditarii au strâns fonduri pentru extindere pentru a achizitiona actiuni la unele dintre cele mai mari companii ale tarii. Acum ei sunt somati de bancile care au dat banii, afirma bancheri si oameni de afaceri.

 
Astfel, situatia este agravata de faptul ca afacerile nu reusesc sa gaseasca surse alternative de fonduri. „Toti oligarhii care au avut avantaje mari sunt acum fortati sa vânda”, spune Serghei Sidorov, director pentru pietele de capital in cadrul Unicredit din Moscova. Hans-Jörg Rudloff, presedintele Barclays Capital, este de parere ca disputa si conflictul militar dintre Rusia si Georgia au exacerbat la maximum temerile comunitatii globale a investitiilor si declinul preturilor actiunilor, putând avea un impact puternic asupra capacitatii companiilor rusesti private de a creste.
 
Cerând Occidentului sa nu izoleze Rusia, el a adaugat: „Tensiunile de la nivelul geopolitic afecteaza intotdeauna situatia economica si pot afecta cresterea din intreaga lume”. Ca o recunoastere a crizei din ce in ce mai grave, banci rusesti au organizat luni o licitatie de cash contra crizei creditelor in valoare de 3,5 miliarde de dolari, in vreme ce Ministerul rus de Finante a oferit doar 2,4 miliarde de dolari.
 
Pâna si banci de stat, precum Sberbank, s-ar putea confrunta cu dificultati in a strânge capital peste hotare in urma conflictului din Georgia, sunt de parere bancheri si analisti. Sberbank doreste in momentul de fata un credit de peste 1 miliard de dolari pe pietele internationale. Alexei Kudrin, ministrul rus de finante, a incercat marti sa tina sub control situatia.
 
El a afirmat ca actualul conflict cu Georgia a redus riscul politic prezentat de Rusia, eliminând potentialul altor conflicte militare, in contextul in care a fost recent rezolvata disputa legata de compania anglo-rusa din domeniul energiei TNK-BP – un semn ca Rusia se straduieste sa-si imbunatateasca climatul pentru investitii. Cu toate acestea, bancherii nu sunt convinsi. Unul dintre ei a avertizat: „Investitorii ar putea ignora Rusia”.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.