Muncitorii de la mai multe uzine Renault din Franta au incetat lucrul timp de mai multe ore

 
Muncitorii de la mai multe uzine Renault din Franta au incetat joi (11 septembrie 2008) lucrul timp de mai multe ore din cauza planurilor conducerii care prevad eliminarea a 4.000 de locuri de munca in Franta, transmite AFP. CGT, cel mai important sindicat reprezentat la Renault, a chemat pentru joi (11 septembrie 2008) la greva impotriva acestui plan de suprimare de locuri de munca, care va lua mai ales forma plecarilor voluntare.
 
Fara a putea estima numarul facilitatilor afectate de incetarea lucrului, directia grupului Renault a subliniat ca „acest lucru nu a afectat toate uzinele Renault”. Potrivit AFP, la uzina de la Douai (nordul Frantei), unde sunt aproximativ 5.600 de angajati dintre care 1.522 sunt posibili vizati de planul de restructurare, apelul la greva a fost urmat de un numar mic de salariati. În schimb, activitatea uzinei Renault de Cléon (nord-vestul Frantei) a fost intrerupta timp de doua ore. Potrivit declaratiilor sindicatului, actiunea de protest a fost urmata de 20% din muncitorii din schimbul de dimineata si de zi, carora li s-a cerut sa inceteze lucrul intre orele 09.00 si 11.00.

 
Uzina de la Cléon are in total 4.500 de salariati. Reprezentantul sindical Fabien Gâche s-a declarat multumit de gradul de mobilizare, apreciind ca apelul la incetarea lucrului a fost urmat de „400 din 1.000 de muncitori la uzina de la Cléon si de aproape 500 din 800 de muncitori de la uzina de la Sandouville (nord-vestul Frantei)”. Pe fondul conditiilor economice dificile care afecteaza majoritatea constructorilor auto din Europa, conducerea grupului auto Renault a prezentat marti seara un plan de restructurare care vizeaza eliminarea a 4.000 de locuri de munca in Franta.
 
Acest plan pregateste terenul pentru alte 2.000 de locuri de munca care ar urma sa fie eliminate in Europa, aceste noi restructurari urmând sa fie anuntate in mod oficial la data de 18 septembrie. Dacia, cel mai mare constructor auto din România, a fost achizitionata in anul 1999 de grupul francez Renault. În 2007 Dacia a stabilit un nou record de vânzari, cu peste 230.000 de unitati comercializate in România si in strainatate, in crestere cu 17,4% comparativ cu 2006.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.