EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Noile norme ale BNR ar putea reduce viteza de creditare cu 10-12%

 
Viteza de creditare s-ar putea reduce cu 10-12% in urma aplicarii noului regulament pentru creditarea populatiei, elaborat de banca centrala, a declarat joi (11 septembrie 2008) seful Departamentului de Stabilitate Financiara al Bancii Nationale a României (BNR), Ion Dragulin. "Impactul acestor noi norme va fi diferentiat pe banci, iar noi credem, pe motive intemeiate, ca trebuie aplicate si ca nu vor fi caderi in creditare, ci o ajustare a vitezei de creditare", a precizat Dragulin, adaugând ca aceasta viteza de creditare va scadea diferentiat pe banca, pe valuta, pe tip de credit.
 
El a subliniat ca BNR a discutat in detaliu, inclusiv aspectele tehnice ale aplicarii acestui regulament in gestiunea riscului de credit, cu comunitatea bancara, inclusiv individual, cu mai multe banci, la nivel de expert. "Evident ca sentimentele nu sunt identice, dar nici nu sunt incompatibilitati, care sa ne spuna ca va iesi un dezastru sau ca nu se poate aplica.
Stim ca nu este intru totul convenabil sa intaresti anumite procedee de creditare intr-un context in care optiunile sau strategiile bancilor cer altceva", a spus el. Potrivit lui Dragulin, impactul principal al noului regulament este o limita de intrare ca eligibilitate la creditare, acesta fiind principalul culoar de manifestare a impactului.
 
"Regulamentul nu afecteaza costul creditarii, dobânzile pot fi lasate neschimbate. Orice calcul sanatos si proiectie de finantare trebuie sa tina seama de niste riscuri potentiale, care in opinia noastra nu fac decât sa tempereze si nu sa anuleze cresterea", a adaugat el. Reprezentantul BNR a precizat ca unele banci au inceput deja discutiile cu banca centrala pentru a stabili modul de implementare a noilor reguli de creditare.
 
"Eu stiu de 4 sau 5 banci care au purtat deja discutii, dar asta era in urma cu aproape o saptamâna", a spus Dragulin. În ceea ce priveste apelarea populatiei la banci externe, pentru a evita noul regulament al BNR, Ioan Dragulin a apreciat ca este putin probabil ca aceasta sa se indrepte spre alte banci din strainatate. "Nu mi se pare atât de usor pentru domnul Dragulin sa mearga sa discute cu cineva de la Viena sa-i dea un credit pe de o parte. Pe de alta parte, nu cred ca acest regulament este atât de irational ca sa conduca la decizii atât de serioase", a spus el.
 
Oficialul BNR a explicat ca motivul care a stat la crearea noului regulament l-a constituit viteza foarte mare de crestere a gradului de indatorare, insotita de inrautatirea performantelor creditelor, si aceasta intr-o faza incipienta a creditelor imobiliare, care, cu ritmul acesta, ar anunta cu siguranta o deteriorare viitoare. "Acesta a fost principalul motiv. Ca in subsidiar o temperare a creditarii sprijina cadrul macroeconomic este foarte adevarat. Sunt semnale serioase in perspective microprudentiale care necesita o reactie, nu numai o constatare", a punctat el.
 
Restantele la rambursarea creditelor acumulate de populatie la sfârsitul lunii iulie se ridicau la 1,76 miliarde lei (497,7 milioane euro), in crestere cu 120% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit statisticilor BNR. Aceste cifre ne indica mai mult decât o dublare a datoriilor la credite a românilor, comparativ cu luna aprilie, când acestea erau de 690,6 milioane de lei (aproape 190 de milioane de euro), cea mai ridicata pondere fiind detinuta de datoriile la creditele contractate in lei.
 
Conform noilor norme de creditare, publicate la sfârsitul lunii august in Monitorul Oficial, bancile vor considera eligile veniturile cu cel mult 20% mai mari fata de cele din anul precedent. Venitul aferent anului anterior va fi stabilit pe baza fisei fiscale pusa la dispozitia clientului de catre angajator, in cazul salariatilor si al persoanelor care obtin venituri asimilate salariilor, sau a documentului fiscal depus de catre client la unitatile administratiei financiare. Regulamentul mai stabileste ca bancile care nu au norme proprii validate de BNR nu pot accepta un grad de indatorare mai mare de 35%.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata