Parteneriat Strategic între România şi Republica Coreea semnat cu ocazia vizitei preşedintelui Traian Băsescu la Seul

 
Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său sud-coreean, Lee Myung-bak, au semnat joi (11 septembrie 2008) la Seul, după convorbirile oficiale, "Declaraţia Comună privind încheierea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Coreea".
 
La începutul convorbirilor, Lee Myung-bak s-a declarat onorat de vizita preşedintelui Băsescu şi a menţionat că ţara sa doreşte lărgirea cooperării cu România, în special în domeniul economic. Traian Băsescu a afirmat că se bucură de vizita la Seul, pentru că are ocazia de a-l întâlni pe Lee Myung-bak, care a avut un destin similar cu al său.
 
"Mă întâlnesc cu un om cu care, într-un fel sau altul, am avut acelaşi tip de destin. Dumneavoastră aţi fost primar al Seulului, iar eu am fost primar al Bucureştiului şi, ulterior, amândoi am devenit preşedinţi", a spus Traian Băsescu. Referindu-se la "Declaraţia Comună privind încheierea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Coreea", preşedintele Băsescu a afirmat că este primul document de acest fel pe care România îl semnează cu vreo ţară din zona Asia-Pacific.
 
"Vă mulţumesc pentru discuţiile foarte bune pe care le-am avut azi, discuţii care s-au materializat prin semnarea unui document care înseamnă realizarea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Coreea. Cei 18 ani de creştere continuă a relaţiilor dintre cele două ţări ne-au făcut ca astăzi să semnăm un Parteneriat Strategic care se întemeiază pe mai multe elemente: dialog politic, cooperare economică şi stimularea investiţiilor, cooperarea în sectorul de securitate, colaborarea în organisme multilaterale şi la nivel internaţional, cooperarea culturală şi socială", a spus Băsescu.
 
Şeful statului român şi-a exprimat convingerea că până la viitoarea întâlnire cu omologul său sud-coreean, despre care a spus că speră să aibă loc anul viitor, miniştrii de externe, dar şi ceilalţi miniştri vor dezvolta acest document pentru a-l transforma în realitate, prin implicarea instituţiilor celor două ţări.
 
"Am analizat împreună şi proiectele energetice din regiunea Mării Negre care sunt de interes atât pentru Europa, cât şi pentru Republica Coreea. Pentru faptul că există o totală similaritate în abordările României şi Coreei pe problemele pe care le-am discutat, vă mulţumesc şi vă asigur de determinarea României de a consolida relaţia cu Republica Coreea", a declarat Traian Băsescu, invitându-l, la Bucureşti, pe preşedintele Lee Myung-bak.
 
Lee Myung-bak a afirmat, la rândul său, că Republica Coreea doreşte atât dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu România, cât şi o cooperare mai strânsă cu ţara noastră în plan internaţional. Potrivit preşedintelui sud-coreean, semnarea Parteneriatului Strategic reprezintă încă un pas în consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări şi a cooperării, nu doar în domeniile economic, politic şi de securitate, ci şi pe probleme sociale şi culturale.
 
"Vom elabora un plan de acţiune care să ducă la concretizarea acestei Declaraţii în cel mai scurt timp posibil", a precizat Lee Myung-bak. El a spus că Republica Coreea doreşte colaborarea cu România şi în ceea ce priveşte construcţia de reactoare nucleare şi în sectorul IT. "Am discutat despre România şi ca o destinaţie atractivă pentru investiţiile coreene şi dezvoltarea lor în anii următori. Am discutat şi despre situaţia din regiunea Coreei, precum şi cea din regiunea Mării Negre. Preşedintele Băsescu şi-a exprimat interesul pentru eforturile în direcţia democratizării Coreei de Nord", a spus Lee Myung-bak.
 
Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat convingerea că România, ca stat membru al Uniunii Europene, va deveni o destinaţie din ce în ce mai atractivă pentru investitorii din Republica Coreea. De altfel, în alocuţiunea susţinută la Forumul Oamenilor de Afaceri din Coreea şi România, preşedintele Băsescu a declarat că îmbunătăţirea mediului de afaceri din ţara noastră este "o prioritate înaltă" pentru oficialităţile de la Bucureşti.
 
Traian Băsescu a menţionat că obiectivele strategice pe care se concentrează politicile economice în perioada următoare sunt asigurarea dezvoltării economice şi atingerea macrostabilităţii consolidate, îmbunătăţirea substanţială a mediului de afaceri, accelerarea reformei fiscale a privatizării şi a procesului de restructurare, precum şi promovarea unor politici economice coerente şi revitalizarea industriilor competitive.
 
Băsescu a arătat că investitorii din România, din Coreea, dar şi din alte ţări recunosc progresul României, dar, în acelaşi timp, sunt încă preocupaţi în legătură cu flexibilitatea pieţei muncii, respectul pentru statul de drept, regimul de taxe şi transparenţă.
 
"Aceste probleme au fost ridicate de multe ori de investitorii străini, iar acum ne ocupăm intens de rezolvarea lor", a afirmat şeful statului. El a subliniat că integrarea ţării noastre în UE a îmbunătăţit atractivitatea României pentru investitorii străini în sectoare cum ar fi petrolul şi energia, reabilitarea uzinelor hidro şi termoelectrice, privatizarea distribuţiei de energie şi finalizarea unităţilor III şi IV ale Uzinei de Energie Nucleară de la Cernavodă, modernizarea infrastructurii prin începerea construcţiilor de autostrăzi, precum şi în agricultură şi IT.
 
"Din momentul aderării la UE, România beneficiază de avantajele fondurilor structurale şi fondurilor de coeziune. Aceste fonduri sunt alocate de UE pentru sprijinirea regiunilor mai sărace ale Europei şi pentru integrarea infrastructurii Europei, mai ales în domeniul transportului. Programele curente se derulează între 2007-2013, cu un buget de 54,4 miliarde de euro, din care 32 de miliarde de euro sunt bani ai UE, iar diferenţa este contribuţia statului român", a precizat Traian Băsescu.
 
El a menţionat că sectoarele industriale care au atras cele mai multe investiţii în ultimii ani sunt telecomunicaţiile, industria de petrol şi gaze, energia, metalurgia, construcţia de maşini, producţia de automobile şi comerţul. "Capitalul social subscris în companiile cu participare străină se ridica, la sfârşitul lui 2007, la 23,17 miliarde de dolari, dintre care capitalul coreean a fost puţin peste 151 de milioane de dolari, ceea ce plasează Coreea de Sud pe locul 20 în clasamentul investitorilor străini, prin intermediul a 133 de companii cu capital mixt", a evidenţiat preşedintele Băsescu.
 
Şeful statului român a remarcat că există posibilităţi reale de creştere a volumului comerţului şi diversificare a structurii exportului românesc către Coreea, pentru produse de software, componente electronice, material rulant, mobilă de lemn, produse de sticlă şi ceramică şi vinuri.
 
"Încurajăm companiile româneşti să vină să participe la târguri şi expoziţii româneşti organizate în Coreea şi invităm companiile coreene la evenimente similare în România. Trebuie să implementăm o strategie mai eficientă pentru îmbunătăţirea comerţului bilateral, prin identificare de noi oportunităţi de afaceri, proiecte de cooperare în cele două ţări şi pe pieţe terţe, precum şi atragerea de noi investiţii coreene în economia românească", a spus preşedintele Băsescu.
 
El a arătat că România oferă o experienţă îndelungată şi expertiză pentru implementarea în comun a programelor de reconstrucţie economică pe pieţele terţe, mai ales reechiparea rafinăriilor, construirea fabricilor de ciment, irigaţii, adăugând că toate acestea au fost realizate de firme româneşti pe teritoriul Irakului.
 
Preşedintele Băsescu a subliniat că firmele româneşti şi coreene trebuie să facă eforturi mai mari pentru a creşte folosirea cadrului legal bilateral creat de guvernele din cele două ţări şi pentru a-şi perfecţiona schimbul de informaţii comerciale.
Totodată, Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că semnarea Acordului de liber schimb între Coreea de Sud şi UE va ridica la noi dimensiuni cooperarea şi comerţul bilateral.
 
"În ciuda dezordinii economice înregistrate pe plan internaţional şi a creşterii preţului petrolului, România a avut cinci ani consecutivi de creştere economică. Am înregistrat, în al doilea trimestru al acestui an, o creştere de 9,3%, de 6 ori mai mult decât rata medie înregistrată în 17 ţări ale UE, potrivit Eurostat", le-a mai spus Traian Băsescu oamenilor de afaceri sud-coreeni.
 
Preşedintele Traian Băsescu a început, joi dimineaţă, o vizită de stat în Republica Coreea. Ceremonia primirii oficiale cu onoruri militare a preşedintelui Traian Băsescu a avut loc la Palatul Prezidenţial din Seul.
 
După intonarea imnurilor de stat şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, un grup de copii care fluturau steguleţe ale României şi Republicii Coreea i-au adresat mesaje de bun venit preşedintelui Băsescu. Şeful statului român a semnat în Cartea de Onoare a Preşedinţiei Coreene.
În cursul zilei de joi, preşedintele Traian Băsescu se va întâlni cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, Kim Hyung O, şi va primi o delegaţie a Departamentului de limbă şi literatură română al Universităţii de Studii Internaţionale Hankuk.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.