Romii incep sa se „evapore” din Italia

 
Recensamântul reduce la minimum prezenta comunitatii romilor. Potrivit unor ONG, multi dintre ei ar fi fugit – Spania, Franta si chiar reintoarcerea in România sunt noile destinatii. În provincia Roma, Crucea Rosie a identificat pâna acum 2.200 de romi in 30 de tabere ilegale. La Milano, politia a inregistrat cele 1.500 de tabere autorizate. La Napoli potrivit estimarilor guvernului numarul lor de abia depaseste 1.200.
 
La o luna de la completarea sa, asa-numitul Recensamânt Maroni pare sa fi revizuit mult in jos fenomenul trâmbitatei „emergente rome”, noteaza ziarul El Pais. Romii par sa se fi evaporat brusc. Potrivit presedintelui Crucii Rosii din Roma, Fernando Capuano, „primele cifre care au fost date, erau mult umflate, ne gândeam la 12.000 iar acum nu credem ca sunt mai mult de 6.000”. Potrivit ONG Everyone, care ofera asistenta romilor din Milano, motivul este altul: „Persecutarea sistematica a autoritatilor si-a atins obiectivul, multi romi s-au speriat si au decis sa plece”.
 
Spania, Franta, Germania si chiar reintoarcerea in România sunt destinatiile alese. Nicolae Vancuta, de 29 de ani, român si cap de al unei familii de 7 persoane, povesteste prin telefon de la Milano ca au inceput sa se pregateasca de plecare in Spania. „Aici nu mai putem sa stam”, spune el. „Nu mai exista de lucru si nici bani, avem tot timpul probleme cu politia. Spania este mai linistita. Avem consateni in Torrevieja, la Madrid, si in Castellon, iar acolo nu se intâmpla ca aici”.
 
Desi este foarte greu de determinat câti romi au plecat, ceea ce pare clar este ca românii au inceput sa plece acasa. „Pleaca toti, nu au mai ramas decât in jur de 6.000 sau 7.000”, estimeaza Nico Grancea, un rom care traieste la Pesaro. „Socrii mei au plecat primii spre Spania, iar acum sunt in Franta. Aici presiunea a devenit de nesuportat”, spune el. Roberto Malini, responsabil la Everyone, calculeaza ca numarul romilor s-a redus la jumatate in mai putin de un an. Motivul spune el, este ca „inainte, Italia nu a facut impotriva romilor, ii considera invizibili, dar in ultimii doi ani institutiile, fortele de ordine si propaganda mass-media, s-au unit impotriva lor”.
 

Sloganul mâinii dure ramâne la ordinea zilei. Miercuri, 10 septembrie, doua familii de romi care traiau in apropiere de Rimini au denuntat ca au fost batuti de carabinierii din Bussolengo. La Roma, la 4 septembrie, fortele politiei si armatei au evacuat mai multe tabere de pe malul râului Tibru. Paolo Ciani, de la organizatia catolica Comunitatea din San Egidio, crede ca „este inca devreme pentru a sti daca a existat un exod masiv, pentru ca vara exista intotdeauna miscari masive, iar unii se intorc in tara lor pentru concediu”.
 
În orice caz, Paolo Ciani este de parere ca guvernul „a dat cifre absolut umflate, iar acum fiind atât de scazute poate spune ca politica sa represiva a fost un succes”. Primarul capitalei, Gianni Alemanno, a vorbit de 20.000 de romi fara acte instalati la Roma. Crucea Rosie nu a identificat decât 2.200. La Milano, doamna primar, Letizia Moratti, a anuntat cifre de 25.000 de persoane, insa in prezent se vede ca numarul lor este de 1.500 in acest oras. „Daca se confirma aceste cifre, cineva va trebui sa dea explicatii”, spune Ciani. De ce au creat aceasta gogorita? Pentru a le spune acum alegatorilor sa i-au alungat?”, intreaba el.
 
Partea pozitiva este ca dupa condamnarea generala privind amprentarea romilor, mecanismul pare sa se fi redus la minimum. Presedintele Crucii Rosii, Fernando Capuano, spune ca voluntarii sai nu au luat nicio amprenta digitala, nici la adulti, nici la copii. Nu a fost nevoie pentru ca toti aveau acte”. Recensamântul cel mai transparent este cel din capitala: in cele 30 de tabere ilegale inregistrate pâna acum locuiesc, spune Capuano, „mai ales români, urmati de bosniaci, sârbi, sinti italieni si nomazi.
 
Exista 900 de minori, majoritatea nascuti in Italia si cu un nivel de scolarizare foarte scazut, 20%”. Situatia in aceste tabere este de extrema degradare. „Nu exista apa si nici lumina”, afirma Capuano. Mitul tiganului român se dovedeste fals si la Napoli. Între cele 1.200 de persoane recensate, sunt „foarte putini români”, potrivit purtatorului de cuvânt al Delegatiei guvernului. Probabil, incendiul de la Ponticelli a fost invitatia cea mai eficace la exil.
 
Iata deci concluziile privind populatia roma din Italia: – Recensarea comunitatii rome demarata de guvernul lui Berlusconi arata ca prezenta sa in Italia este net inferioara cifrei pe care o anticipa dreapta. – La Milano, in fata unor previziuni de circa 25.000 de persoane, deocamdata nu au fost recensate decât 1.500. La Roma, cei recensati sunt 2.200 (se calculau la 20.000), iar la Napoli, 1.200 (fata de 10.000 anterior).
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.