EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Sistem informatic pentru urmarirea materialului lemnos din România, operational de la 1 octombrie

0
 
Toate Ocoalele Silvice din România vor fi obligate sa utilizeze sistemul informatic de urmarire a masei lemnoase (SUMAL) de la 1 octombrie, a declarat joi (11 septembrie 2008) secretarul de stat pentru paduri din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Istvan Toke. "Implementarea acestui sistem a costat in jur de 40.000 de dolari, fondurile provenind dintr-un imprumut acordat de Banca Mondiala Guvernului României inca din anul 2000", a precizat Toke.
 
Sistemul a fost implementat de Indaco Sistems. Implementarea SUMAL va permite cunoasterea intregului circuit al lemnului in timp real incepând de la padure, Ocoale Silvice, intermediari si pâna la utilizatorul final al lemnului. Practic, in sistem va intra numai materialul lemnos care provine din paduri administrate si care a fost exploatat legal. Obligativitatea folosirii SUMAL de catre toti operatorii economici pe circuitul lemnului va permite urmarirea trasabilitatii acestuia.
 
Noul sistem introduce, de asemenea, si un nou model pentru documentele de transport, diferentiate pentru masa lemnoasa neprelucrata sau prelucrata cu elemente de securitate sporite. Transporturile de materiale lemnoase neinsotide de documente sau cu documente in care nu este specificata data si ora sau provenienta vor fi confiscate pe loc. De asemenea, prin noul sistem primirea de materiale lemnoase de catre procesatori fara a inregistra intrarea in registrul de poarta se va sanctiona prin confiscarea lemnului si amenda contraventionala.

 
Potrivit secretarului de stat din MADR intrarea in SUMAL a datelor ocoalelor silvice dar si a celor ale agentilor economici ofera posibilitatea unui control incrucisat al circuitului de material lemnos si in mod normal circuitul ilegal va disparea. Nu in ultimul rând noul sistemul informatic poate lansa avertizari in cazul unor anomali depistate in sistem referitoare la depasirea cantitatilor cu un anumit procent, la faptul ca materialul lemnos nu isi are originea din zonele administrate sau daca sunt depasite randamentele acceptate de sistem.
 
Potrivit lui Toke circa 5.000-8.000 de agenti economici vor utiliza acest sistem prima raportare a acestora urmând sa aiba loc in 5 decembrie 2008. La nivelul anului 2007 pagubele inregistrate in padurile României insumeaza 175 de metri cubi de material lemnos ilegal pus in circulatie ceea ce reprezinta 1,2% din volumul total pus in circulatie. La nivel mondial se vehiculeaza un procent de 5 – 10% de material lemnos pus in circulatie din volumul total folosit in mod legal si procente de 30-40% in padurile tropicale.
 
Potrivit datelor MADR in România materialul lemnos care ar putea fi pus in circulatie ilegal ar proveni din circa 350.000 hectare de padure neadministarate de Ocoalele Silvice la care se adauga si alte suprafete de paduri si fânete.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.