Sprijin financiar pentru organizatiile de producatori din sectorul fructe si legume

 
Executivul a aprobat miercuri (10 septembrie 2008) Hotarârea privind acordarea de sprijin financiar organizatiilor de producatori din sectorul fructe si legume si grupurilor de producatori din acelasi sector, care inca nu au dobândit statutul de organizatie, dar au fost recunoscute preliminar, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
 
Actul normativ creeaza baza legala pentru accesarea sprijinului financiar comunitar de catre organizatiile si grupurile de producatori de fructe si legume. Organizatiile de producatori sunt persoanele juridice constituite la initiativa producatorilor si recunoscute de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in conformitate cu legislatia in vigoare. Grupurile de producatori recunoscute preliminar sunt persoanele juridice constituite la initiativa producatorilor care nu indeplinesc inca conditiile de recunoastere ca organizatie de producatori, dar sunt recunoscute de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
În prezent, in România au fost recunoscute o singura organizatie de producatori si patru grupuri de producatori recunoscute preliminar. Ajutorul comunitar nerambursabil se acorda pe baza valorii productiei comercializate in comun de catre membrii acestor asociatii. Organizatiile de producatori de fructe si legume vor primi sprijin financiar pentru finantarea programelor operationale care au o durata de minim 3 ani si maxim cinci ani.
 
Sprijinul financiar comunitar acordat pentru organizatiile de producatori este egal cu valoarea contributiilor financiare ale membrilor sau organizatiei de producatori platite efectiv, dar nu depaseste 50% din valoarea reala a cheltuielilor suportate de organizatia de producatori, conform programului operational aprobat.
 
La solicitarea organizatiei de producatori, procentul sprijinului poate creste la 60% pentru un program operational sau o parte a unui program operational in cazul in care este prezentat de mai multe organizatii de producatori din Comunitate care functioneaza in statele membre diferite conform schemelor transnationale, este prezentat de una sau mai multe organizatii de producatori implicate in regimuri care functioneaza pe o baza sectoriala, fie acopera numai sprijinul specific acordat productiei de produse biologice.
 
Acelasi regim il au si organizatiile de producatori care sunt prezentate de o organizatie de producatori pentru actiuni derulate pâna la sfârsitul anului 2013 sau sunt la primul program prezentat de o organizatie de producatori recunoscuta care a fuzionat cu o alta organizatie de producatori recunoscuta. Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea productiei comercializate de fiecare organizatie de producatori. Procentul poate fi majorat la 4,6% din valoarea productiei comercializate, cu conditia ca suma ce depaseste 4,1% din valoarea productiei comercializate sa aiba ca destinatie masurile de prevenire si gestionare a crizelor.
 
Organizatiile de producatori pot primi si sprijin national in temeiul articolului 1, punctul 22 al Regulamentului Consiliului nr.361/2008 de modificare a Regulamentului nr. 1234/2007 de instituire a unei organizari comune a pietelor agricole si privind dispozitiile specifice referitoare la anumite produse agricole. Acest tip de sprijin este suportat in proportie de 60% din fonduri comunitare si 40% de la bugetul national. Grupurile de producatori recunoscute preliminar beneficiaza, pe o perioada de maxim 5 ani, pentru finantarea planului de recunoastere.
 
Gestionarea si efectuarea platii sprijinului financiar destinat grupurilor de producatori recunoscute preliminar si organizatiilor de producatori este responsabilitatea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. Recunoasterea grupurilor de producatori recunoscute preliminar si a organizatiilor de producatori este de autoritatea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin directia tehnica de specialitate.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.