Voestalpine cauta solutii de asociere pentru asigurarea energiei unei posibile otelarii in Dobrogea

 
Compania austriaca Voestalpine, care intentioneaza sa investeasca 5,4 miliarde euro pentru a construi o otelarie lânga Constanta, s-ar putea asocia cu societatea belgiana Electrabel, pentru constructia unei termocentrale care sa asigure sursele de energie pentru noua fabrica, a declarat, miercuri, ministrul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi.
 
"Am discutat ieri cu reprezentantii Voestalpine, care au spus ca una din problemele pe care le intâmpina este asigurarea sursei de energie, astfel incât este posibila asocierea cu alte companii, care intentioneaza sa construiasca astfel de unitati de producere a energiei in zona", a spus Silaghi. Ministrul a confirmat ca Voestalpine s-ar putea asocia cu Electrabel, societatea belgiana care intentioneaza sa construiasca o centrala electrica cu o capacitate de 1.600 MW la Constanta, investitie estimata intre 2 – 2,4 miliarde euro.
 
Ministrul a precizat ca autoritatile române vor semna cu reprezentantii companiei austriece un memorandum in ceea ce priveste posibila investitie in prima jumatate a lunii octombrie. Acesta a spus ca una din cele mai mari probleme cu care se confrunta investitorul austriac este pretul mare al terenurilor din zona, dar si unele avize de mediu. "Daca problema acordurilor de mediu va fi rezolvata cu ajutorul Guvernului, pretul terenurilor din zona tine de piata imobiliara si nu de autoritati", a explicat Silaghi.

 
Voestalpine a semnat deja un memorandum cu autoritatile bulgare prin care cele doua parti stabilesc obligatiile in cazul in care investitia se va realiza la sud de Dunare. Voestalpine are de ales intre patru tari, Bulgaria, Turcia, Ucraina si România, pentru a-si plasa otelaria ce va produce pâna la 5,5 milioane tone otel pe zi.
 
Directorul general al grupului austriac, Wolfgang Eder, a anuntat recent ca decizia referitoare la locatia acestei otelarii va fi luata in toamna acestui an. Potrivit lui Eder, aproximativ 23 milioane tone de otel sunt utilizate in fiecare an in regiunea Marii Negre, cantitate care ar urma sa se dubleze la 50 milioane tone pâna in anul 2015. Deocamdata, exista 4 locatii posibile pentru aceasta importanta investitie: regiunea din jurul Odessei si pâna la Delta Dunarii (Ucraina), zona Samsun-Sinop-Zonguldak (Turcia), regiunea din jurul orasului Burgas (Bulgaria) si regiunea din jurul orasului Constanta (România).
 
Principalele criterii luate in considerare de grupul austriac sunt accesul la un port cu ape adânci, infrastructura, personalul calificat si costurile de mediu. La inceputul acestei luni, Voestalpine a semnat un contract cu dezvoltatorul imobiliar din zona Constanta-Agigea ARCA East Invest si Chayton Capital, privind achizitionarea unui teren de 96 de hectare, pentru asigurarea unui amplasament in cazul in care Voestalpine alege România ca locatie pentru o noua otelarie. Noua fabrica va avea o capacitate de productie de 5 milioane tone de otel pe an si va crea circa 5.000 de locuri de munca in mod direct si alte câteva mii in zona.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.