Comentariile sexiste l-ar putea pierde pe Obama

 
Dupa ce a depasit cu succes 20 de luni de odisee politica jalonata de obstacole considerabile, precum propria conditie rasiala, experienta sa limitata si fabuloasa rivalitate cu familia Clinton, Barack Obama a inceput, pentru prima data, sa se confrunte cu posibilitatea de a pierde alegerile din noiembrie. În ultimele doua luni ale campaniei, sondajele coincid in acordarea unui avantaj in crestere rivalului sau republican John McCain, propulsat de lovitura de efect data prin numirea numarului sau 2 in persoana guvernatoarei de Alaska, Sarah Palin, noteaza ziarul ABC.
 
În fata acestui preocupant dezavantaj care in termeni pugilistici incepe sa fie descris ca „meciul secolului”, candidatul democrat s-a vazut obligat sa coboare de pe inaltul sau piedestal retoric pentru a-si apara amenintatul mesaj electoral de schimbare politica. În asemenea masura incât a fost nevoit chiar sa-si dezveleasca putin coltii si sa renunte la distractii precum, intre altele, lansarea noii sale carti „Schimbarea in care putem crede”, anuntata saptamâna acestea ca noul best-seller.
 
Insistând ca John McCain reprezinta un alt mandat suplimentar la esuata Administratie Bush, Barack Obama nu s-a limitat in timpul mitingului din Virginia doar sa argumenteze ca „pestele vechi, desi invelit intr-un ambalaj nou, tot va miroase dupa 8 ani”, dar a si tinut sa adauge ca „porcul, chiar si rujat, tot porc ramâne”. Cuvinte care au monopolizat in mod automat dezbaterea electorala din SUA, mai ales dupa ce cu o saptamâna inainte, insasi guvernatoarea de Alaska folosise ironica definitie, spunând despre sine ca este „un pitbull dat cu ruj”, in debutul Conventiei Republicane.
 
Aceasta incursiune in fauna si produse cosmetice a permis campaniei lui McCain sa profite de ocazie pentru a lansa reprosuri impotriva comentariilor sexiste ale lui Obama. Pâna la pretinderea de scuze pentru a fi ajuns la nivelul de insulta personala in cadrul eforturilor de a o discredita pe guvernatoarea Sarah Palin. Fara sa aminteasca, insa, ca insusi senatorul Mc Cain a folosit aceeasi metafora porcina – echivalentul cu scroafa care se urca in copac tot scroafa ramâne – când s-a referit, anul trecut, la reforma sanitara aparata de Hillary Clinton.
 
În fata ingrijorarii democratilor pentru dezavantajul candidatului lor generat de aceasta altercatie neasteptata, Obama a reactionat prezentându-se drept victima a unei strategii de rufe murdare electorale din partea republicanilor, insistând ca nu este altceva decât de „o controversa inventata”, asemeni celei folosite acum patru ani impotriva senatorului John Kerry pe tema serviciului sau militar in Vietnam. Totusi, candidatul democrat nu a reusit sa scape de reprosurile existente chiar in rândul propriului partid pentru a nu fi ales-o pe Hillary Clinton drept candidata la vicepresedintie.
 
Pentru conducerea Partidului Democrat este cu adevarat ingrijoratoare dezorientarea si lipsa de criterii a campaniei lui Barack Obama in fata fenomenului de Sarah Palin. Mai ales dupa ce in urma cu doar doua saptamâni senatorul afro-american incheiase Conventia nationala de la Denver pe ton de apoteoza cu privirile tinta spre Casa Blanca. Si totusi un sondaj publicat marti de Wall Street Journal si de postul NBC arata ca „ticket-ul” republican incepe sa câstige o ampla marja de aprobare in rândul femeilor albe (52%-41%) in comparatie cu egalitatea inregistrata in urma cu doar o luna.
 
David Axelrod, principalul strateg al lui Obama, a recunoscut ca John McCain prin alegerea guvernatoarea de Alaska ca numarul sau 2 „a facut din nou cartile”. În declaratii acordate ziarului Washington Post, Axelrod a marturisit ca echipa de campanie acorda o atentie deosebita acestui fenomen, insistând totusi ca actuala cursa spre Casa Alba „consta intr-o serie de provocari strategice si tactice” si ca totusi, in opinia sa, „chestiunile fundamentale ramân in continuare aceleasi”.
 
Iar aceasta in conditiile in care fenomenul electoral Sarah Palin in SUA a inceput sa se orienteze spre chestiuni de „look” si „fashion”. De când in urma cu doua saptamâni a facut saltul in prima linie a luptei electorale pentru Casa Alba, ochelarii japonezi ai guvernatoarei de Alaska par sa fi devenit un obligatoriu accesoriu bipartidist al sezonului.
 
În asemenea masura incât firma distribuitoare cu sediu in California a inregistrat o multiplicare exponentiala a cererilor modelului semnat de Kazuo Kawasaki, epuizând toate exemplarele disponibile. Sofisticata montura de titaniu, identificata cu numarul MP-704 si disponibil in diferite culori costa 300 de euro. Cu particularitatea ca lentilele, neincluse pot fi alese intr-o multitudine de forme originale. Pentru a nu mai vorbi de papusa Super Sarah, disponibila in trei modele vestimentare, care face furori.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.