Cooperare ruso-kazaha in vederea achizitionarii de active in Europa

 
Kazahstanul intentioneaza sa achizitioneze, in cooperare cu compania rusa Gazprom, active pe piata gazului din Europa. Acest lucru a fost relevat, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, de catre presedintele asociatiei KazEnergy, Timur Kulibaev, ginerele presedintelui kazah, Nursultan Nazarbaev. „Ne intensificam cooperarea cu Gazprom, pentru a obtine acces la piata de combustibili destinati consumatorilor finali din Europa”, a declarat Kulibaev. Însa, potrivit Gazprom, aceasta este, deocamdata, dorinta Kazahstanului, nu o realitate.
 
Totusi, in opinia cotidianului rus Politkom, virajul sectorului petrolier si gazifer al Kazahstanului in directia vecinului sau nordic capata un caracter din ce in ce mai evident. La inceputul lui septembrie, in Kazahstan s-a desfasurat cel de-al III-lea Forum Energetic Euro-Asiatic, la care a participat si Timur Kulibaev, cel mai influent om in sectorul petrolier kazah. Potrivit lui Kulibaev, „multe companii rusesti, intre care Lukoil, Rosneft, Gazpromneft, doresc sa lucreze in tara noastra si sa-si majoreze investitiile”.
 
De asemenea, Kulibaev a declarat pentru agentia RusEnergy, ca, „la ora actuala, compania KazMunaiGaz, membra a KazEnergy, poarta negocieri cu Gazprom in vederea achizitionarii in comun a unor active ale companiilor distribuitoare din Europa. De asemenea, incepând din octombrie, Gazpromneft intentioneaza sa inceapa livrarile de petrol spre China, tranzitând teritoriul Kazahstanului. Negocierile cu Astana pe marginea acestui subiect se afla intr-un stadiu final.
 
În afara de aceasta, in luna iunie a fost anuntat ca o intreprindere mixta pe baza Lukoil, Gazprom si KazMunaiGaz ar putea fi creata in cel mult un an, pentru exploatarea structurii „Tentralnaia” de pe platoul continental al Marii Caspice, unde TentrCaspneft descoperise un mare zacamânt de petrol si gaz. Nu in ultimul rând, compania petroliere rusa Gazpromneft este interesata in achizitionarea unor active ale companiei kazahe ManghistauMunaiGaz (MMG).
 
„Dorim foarte mult sa patrundem pe piata locala. KazMunaiGaz va cumpara in mod clar 51% dintre actiunile MMG, iar noi vom fi bucurosi daca vom obtine restul de 49%”, a declarat top-managerul Gazpromneft. Razboiul din Georgia s-a rasfrânt si asupra cooperarii economice kazaho-georgiene, KazMunaiGaz optând acum pentru parteneri rusi, subliniaza Politkom. Astfel, compania de stat KazMunaiGaz a renuntat la constructia unei intreprinderi de prelucrare a petrolului in portul georgian Batumi.
 
În acelasi timp, Kazahstanul amâna constructia unei asemenea intrprinderi in portul turc Cheyhan. Cauza: divergentele dintre KazMunaiGaz si compania azera SOCAR, si ea participanta a proiectului. Unii experti considera ca declaratiile lui Timur Kuliev constituie un semnal ca discutiile indelungate pe marginea crearii unui OPEC al gazului – adica a unui cartel al tarilor producatoare de gaz Rusia, Kazahstan, Turkmenistan si Uzbekistan – capata contururi destul de realiste.
 
De altfel, in ceea ce priveste posibilitatea crearii unui OPEC al gazului, premierul kazah, Karim Masimov, a declarat intr-un recent interviu ca „o buna perioada, republicile din Asia Centrala – Kazahstan, Uzbekistan si Turkenistan – vindeau companiei Gazprom gaz la un anumit pret, pentru ca dupa aceasta Gazprom sa vânda acest gaz pe piata europeana, la un alt pret”.
 
„Acest lucru stârnea multe probleme. Pentru a le pune capat, in decembrie 2007 cele 4 tari au decis ca vor trece la preturile internationale pentru gaz. Adica, Kazahstanul va vinde Gazprom gaz la pretul internationale, minus cheltuielile de transport. Problema crearii unui OPEC al gazului este mereu politizata. Pentru Kazahstan este important sa obtine un pret echitabil pentru produsul pe care il livreaza pe piata. Noi am obtinut acest lucru. De aceea, daca va exista sau nu un OPEC al gazului nu mai este atât de important”, a declarat, satisfacut, seful cabinetului kazah de ministri. De aceea, declaratiile lui Timur Kulibaev privind o strânsa cooperare cu Gazprom nu par a fi vorbe goale, conchide Politkom.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.