Economia japoneza a inregistrat cel mai grav declin din ultimii 7 ani

 
Economia japoneza, a doua economie a lumii, a inregistrat un declin de 3% in perioada aprilie-iunie 2008, cel mai grav declin din ultimii 7 ani pe masura ce companiile si gospodariile si-au redus cheltuielile iar exporturile s-au redus, transmite Bloomberg. Cabinetul de la Tokyo a anuntat vineri (12 septembrie 2008) ca Produsul Intern Brut pe trimestrul al doilea a inregistrat un declin trimestrial de 0,7% si un declin anual de 3%, mult peste estimarile initiale care prognozau un declin anual de 2,4%.
 
Este primul declin al PIB-ului Japoniei din ultimele patru trimestru si cel mai mare declin anual dupa scaderea de 4,5% inregistrata in trimestrul iulie-septembrie 2001, când economia japoneza a fost afectata de colapsul sectorului tehnologic. Revizuirea in scadere, fata de cifrele initiale, a fost atribuita in principal exporturilor slabe si diminuarii cheltuielilor de capital, care potrivit celor mai recenti indicatori au inregistrat performante mai slabe fata de estimarile preliminare date publicitatii la data de 13 august.
 
Potrivit cifrelor revizuite, cheltuielile de capital al companiilor au scazut cu 0,5%, fata de 0,2% cât s-a anuntat initial. Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru aproximativ 55% din PIB, au scazut cu 0,5%. Exporturile au scazut cu 2,5%, fata de un declin de 2,3% cât s-a anuntat initial, iar importurile au scazut cu 2,6%. Exporturile nete au sters 0,1 puncte procentuale din PIB, aceasta find prima contributie negativa a exporturilor in ultimii 3 ani.
 
Ministrul japonez de Finante, Bunmei Ibuki, a apreciat ca economia japoneza a intrat in declin ca urmare a incetinirii economie globale dupa criza creditului. „Managerii de companii sunt preocupati de evolutia economiei in perioada urmatoare si astfel nu vor majora cheltuielile de capital”, a declarat Ibuki.
 
Economisti se asteapta ca incetinirea economiei japoneze sa se prelungeasca si in 2009 pe masura ce incetinirea economiei americane se extinde si in Asia, regiune unde Japonia livreaza jumatate din exporturile sale. Starea economiei urmeaza sa fie o chestiune cruciala in campania pentru desemnarea unui nou prim-ministru dupa ce premierul Yasuo Fukuda si-a anuntat brusc demisia la inceputul acestei luni. Se asteapta ca partidul la guvernare sa desemneze un nou lider in scurt timp.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.