EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Grupul austriac EGGER este la a XVI-a fabrică la Radauti-Suceava

0
 
Grupul austriac EGGER a deschis oficial vineri (12 septembrie 2008) la Rădăuţi, judeţul Suceava, cea de a 16-a fabrică. Investiţia totală se ridică la 210 milioane de euro, iar noua unitate de producţie va crea 400 noi locuri de muncă.
 
"Fabrica de la Rădăuţi ne va permite nu doar să valorificăm mai intens o piaţă românească foarte promiţătoare, ci şi să dezvoltăm alte pieţe în Europa de Est şi Orientul Mijlociu. Astfel, suntem tot mai aproape de clienţi, lucru pe care şi aceştia îl apreciază", a declarat patronul grupului austriac, Michael Egger, prezentând motivaţia acestui proiect de investiţii. Fabrica EGGER din judeţul Suceava are o capacitate de 600.000 de metri cub pe an. Aproximativ 80% din producţie este valorificată superior şi ajunge pe piaţă sub formă de plăci cu strat de melamină (plăci MFC).
 
EGGER asigură durabilitatea şi caracterul ecologic al proceselor de producţie folosind linii de producţie moderne care, la rândul lor, garantează cea mai bună calitate a produselor. Motivaţia puternică şi spiritul de echipă de care a dat dovadă EGGER în acest proiect s-au regăsit şi în rapiditatea cu care fabrica a devenit operaţională: la puţin peste un an de la demararea lucrărilor de construcţie, în luna octombrie 2006.
 
Producţia de plăci stratificate a început încă din luna decembrie 2007, iar cea de plăci aglomerate şi cele două instalaţii de impregnare cu ciclu scurt sunt operaţionale din ianuarie 2008. O linie de impregnare cu o capacitate de 45 milioane de metri pătraţi de hârtie decor a intrat în funcţiune la sfârşitul lunii august.
 
În acest mod, fabrica din Rădăuţi va deveni independentă faţă de celelalte fabrici EGGER în ceea ce priveşte procurarea de hârtie impregnată, astfel realizându-se condiţiile necesare pentru ca în viitor să se poată valorifica superior şi mai multe plăci brute prin aplicarea de filme impregnate cu răşini melaminice. În acest scop, în luna noiembrie va fi inaugurată o presă tandem, cu ajutorul căreia capacitatea de laminare a fabricii va creşte de la 14 milioane de metri pătraţi la 28 milioane de metri pătraţi.
 
În prezent, fabrica se află în prima fază de extindere, dispunând de instalaţii pentru producţia de plăci brute şi melaminate. Suprafaţa de 76 de hectare oferă potenţial suficient pentru o extindere viitoare.
Factorul determinant în ceea ce priveşte construirea fabricii în locaţia aleasă a fost, printre altele, proximitatea faţă de pieţele în plină dezvoltare din Europa de Est (Polonia, Rusia, România şi Ucraina).
"Proximitatea faţă de Ucraina, în special, este un avantaj decisiv", a precizat Michael Egger.
 
Judeţul Suceava este chiar în graniţă cu Ucraina, iar fabrica EGGER se află la o distanţă de numai câţiva kilometri de graniţă, asigurând astfel o legătură optimă cu reţeaua feroviară cu ecartament larg, la fel ca şi în celelalte locaţii, EGGER dorind ca majoritatea operaţiunilor sale de transport să se desfăşoare pe cale ferată.
 

Totodată, amplasamentul fabricii garantează o bază durabilă de materii prime, lemnul pentru producţie provenind de pe o suprafaţă cu raza de aproximativ 300 de kilometri, iar proximitatea faţă de gaterul de lemn al companiei Schweighofer asigură necesarul optim de rumeguş.
 
Noua locaţie din judeţul Suceava a adus compania EGGER "în mijlocul acţiunii", pieţele din România, Moldova, Polonia, Bulgaria, Serbia, Ucraina şi ţările din CIS fiind deservite mult mai bine din Rădăuţi. Pe lângă aceste pieţe în plină creştere, sunt acoperite şi pieţele din Grecia, Slovacia, Ţările Baltice, Turcia, Macedonia şi Orientul Apropiat.
 
Celelalte pieţe din Europa Centrală şi de Sud-Est, cum ar fi Croaţia, Slovenia, Republica Cehă, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Ungaria sunt deservite în continuare de Unterradlberg. Ambele fabrici au un program de aprovizionare aproape identic, prin urmare se pot completa reciproc, în mod optim. Astfel, clienţii dispun de o gamă largă de materiale lemnoase, iar livrarea se poate face mai repede decât până acum.
 
Ca primă locaţie a Grupului EGGER, noua fabrică din România oferă un program de stoc Euroşpan pentru o penetrare mai puternică pe pieţele din Europa de Est. Plăcile aglomerate brute sunt stocate complet preambalate, în paleţi şi grupate în functie de grosime (10, 12, 16, 18, 22 şi 25 mm). Restul stocului se bazează pe colecţia ZOOM pentru comercianţi şi unităţi de prelucrare.
 
Odată cu noua fabrică din Rădăuţi, EGGER aduce un suflu nou pentru întreaga regiune a judeţului Suceava. În prima etapă de extindere, EGGER creează nu doar 400 de noi locuri de muncă stabile pe termen lung în fabrică şi multe altele în întreaga regiune, ci se implică şi în susţinerea mai multor proiecte locale.
 
După implementarea următoarei faze de extindere a fabricii, numărul locurilor de muncă poate ajunge la 700, efectul indirect al acestui proces de creare a noilor locuri de muncă urmând să conducă la atingerea unui număr de patru ori mai mare al locurilor de muncă în diverse sectoare, cum ar fi economia forestieră locală, companiile de construcţii, de transport, precum şi industria alimentară şi hotelieră.
 
Printre preocupările centrale ale EGGER se numără asigurarea unor procese de producţie durabile şi ecologice, EGGER bazându-se pe o exploatare durabilă a pădurilor din regiune, bogate în lemn, folosind şi rumeguşul produs de fabrica de cherestea Schweighofer, aflată în apropiere, iar producţia respectând mediul înconjurător prin instalaţiile de ultimă generaţie.
 
Grupul EGGER este o companie de familie cu 5.700 de angajaţi în 16 fabrici din Europa. Are o piaţă de desfacere internaţională pentru 5,75 milioane de metri cub de materiale lemnoase (anul financiar 2007/2008), precum şi 300.000 de metri lungime de lemn masiv (anul financiar curent).
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.