Insula Serpilor, un pamânt râvnit

 
Pâna la 19 septembrie, România si Ucraina pledeaza in fata Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga pentru impartirea platoului continental al Marii Negre. Gazul (100 de miliarde metri cubi) est principala miza a disputei adusa in fata Curtii din septembrie 2004, dupa sapte ani de negocieri bilaterale infructuoase, noteaza ziarul Le Monde. Între aceste dispute se afla si mica Insula a Serpilor, un teritoriu de 0,17 km2, care apartinea României inainte de 1948, dar care a fost oferit Ucrainei de Uniunea Sovietica, in 1991.
 
Insula Serpilor a fost anexata de fosta URSS in 1948. Soldatii sovietici au instalat aici radare si sisteme de bruiaj sofisticate in timpul Razboiului Rece. Odata cedat Ucrainei, acest pamânt stâncos a devenit prioritar pentru autoritatile de la Kiev care au alocat resurse importante pentru a o face locuibila: transportarea a zeci de tone de teren fertil, plantarea de pomi si instalarea, la fata locului, a mai multor familii de graniceri. Insula, a carei alimentare cu apa potabila este asigurata cu elicopterele de armata ucraineana, dispune in prezent de un hotel nelocuit, de un birou de posta si de o agentie bancara.
 
În spatele ambitiilor pe care Ucraina le afiseaza pentru acest teritoriu, adevaratul interes al Kievului este de a dovedi ca Insula Serpilor este intr-adevar locuita, pentru a crea o zona economica exclusiva (ZEE), care i-ar da acces exclusiv la rezervele de gaz, la distanta de pâna la 200 de mile in jurul insulei. Potrivit Le Monde, România nu contesta proprietatea ucraineana asupra insulei, dar acuza Ucraina ca doreste sa-i schimbe abuziv statutul. Bucurestiul reclama astfel impartirea jumatate-jumatate a zonei aflate in litigiu.
 
"Nu este vorba de natura complexa a acestei afaceri, ci de nerespectarea de catre Ucraina a regulilor de delimitare maritima care au dus la esecul negocierilor bilaterale", afirma Bogdan Aurescu, reprezentantul statului român la CIJ. Hotarârea Curtii ar trebui sa fie pronuntata in urmatoarele luni. Iar Bucurestiul spera sa beneficieze de o decizie in favoarea sa, deoarece miza este de proportii: independenta energetica a României fata de gazul rusesc timp de 20 de ani. „Decizia CIJ va permite României, precum si Ucrainei, sa inceapa sa exploateze aceste zacaminte”, a declarat ministrul român de externe, Lazar Comanescu, potrivit cotidianului francez.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.