Legea privind prostitutia: cea mai veche din lume

 
Consiliul de ministri al Italiei a aprobat la 11 septembrie proiectul de lege impotriva prostitutiei care interzice practicarea sexului cu plata in locuri publice. Ziarul italian La Stampa publica istoricul unei astfel de legi, apreciind ca secolele de norme represive impotriva prostitutiei au ramas fara rezultat. Parintii Bisericii au fost destul de toleranti, in pofida faptului ca Biblia a fost categorica referitor la acest subiect. „Sa nu existe prostituata printre fiicele lui Israel, si nici prostituat printre fiii lui Israel”, spune Deuteronomul.
 
Sfântul Augustin, la care s-au raportat timp de secole teoreticienii acestei reglementari, a scris insa in „De Ordine”: „Daca veti suprima prostituatele patimile vor devasta lumea; daca le conferiti rang de femei oneste, infamia si dezonoarea vor corupe universul intreg”. Problema nu a fost niciodata prostitutia in sine, ci aceea de a o elimina din strada. Grecii aveau un magistrat special iar la Roma exista un „tribunal domestic” care veghea asupra a 32.000 de „profesioniste” dupa cât se pare. Caligula le-a taxat, Septimiu Sever le-a detaxat.
 
Domitian le-a privat de dreptul de succesiune, Teodosie cel Tânar a abolit lupanarele si a emis legi foarte severe pentru parintii care isi constrângeau fiicele sa se prostitueze. Iustinian a trimis la moarte câtiva proxeneti. Sunt insa de notorieate dezvaluirile istoricului bizantin Procopiu din Cesarea, potrivit caruia sotia lui Iustinian, imparateasa Teodora, nu avea probabil un trecut chiar fara de pata, motiv pentru care Iustinian ar fi actionat si din ratiuni personale. În decursul istoriei, prostituatele au avut o viata dificila, cel putin pe hârtie.
 
Si nu numai ele. În plin Ev Mediu barbar, regele ostrogot Teodoric a luat masuri destul de „incorecte politic” si impotriva clientilor, stabilind pedeapsa cu moartea pentru cei care primeau „femei infame”. Dupa el, Carol cel Mare a imaginat condamnari feroce bizare, o dovada ca acel comert se practica in stil mare. O prostituata nefericita putea fi constrânsa sa parcurga timp de 40 de zile zonele rurale, goala pâna la brâu, cu sentinta marcata cu fierul rosu pe frunte. Linie dura, toleranta zero, dar rezultate indoielnice.

 
Mai intelepti, Papii umanisti foloseau bani pentru lucrarile publice obtinuti din colectarea unei asa-nimite „taxe a prostituatelor” si numeau, cu plata, chiar un „capitan al lupanarelor”. La Venetia, prima lege dateaza din 1266: ea interzice inchirierea de case unor prostituate publice si le ordona proprietarilor care au facut acest lucru sa le evacueze imediat. Aceasta obligatie era supravegheata de o magistratura „poetica” cu numele de „Seniorii noptii”.
 
Dar poate ca ea dormea deoarece in 1428 s-a ajuns la masuri mai drastice: interdictia severa pentru acele „doamne” de „a dormi in taverne, de a iesi din locurile tolerate, de a gazdui in propria casa straini si de a merge la vorbitorii de calugarite”. Se pare insa ca La Serenissima (Venetia) nu a reusit sa se debaraseze de prostituate si poate ca nici nu a dorit. Pentru a nu mai vorbi de Napoli, unde in anumite zone traficul era deja infloritor, in 1530.
 
În 1781, printr-un edict a fost recunoscut drept unic cartier unde era admisa practicarea prostitutiei o zona cu lumini rosii in plin secol al Luminilor, inconjurata cu timpul de un zid inalt cu o singura poarta de intrare si controlata de politie. De abia la sfârsitul secolului al XIX-lea prostitutia a fost oficial permisa si in alte cartiere, dar probabil ca in acest fel s-a consfintit o stare de fapt.
 
Odata cu Revolutia franceza, au aparut bordelurile. Modelul unui loc controlat de stat mai ales din punct de vedere igienico-sanitar a fost codificat in timpul Directoratului si exportat de armatele lui Napoleon, urmate de prostituate, ca toate armatele de pâna atunci. În Franta, data fatidica este 1804, in Italia s-a asteptat pâna in 1860.
Citește și
1 Comentariu
  1. marius spune

    e normal sa fie legalizata prostitutia, ganditi-va la boli si la bani la buget, iar daca vrea cineva sa o interzica ganditi-va la oamenii singuri la care nu se uita nimeni si se sinucid sau sufera pana se imbolnavesc.Raporturile cu o prostituata pot fi si de companie, prietenie sau dominare nu numai sexuale si oamenii singuri chiar au nevoie de o companie chiar si timp de o ora numai, ocazional.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.