EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

O revizuire a regulamentului FBI confera agentilor noi puteri

0
 
Ministerul american al Justitiei va face publica schimbarea regulamentului FBI care va conferi mai multa putere agentilor obisnuiti ce lucreaza in cazuri care implica siguranta nationala, serviciile secrete straine, sau chiar infractiuni obisnuite, noteaza cotidianul american The Washington Post. Totodata, schimbarile, cele mai substantiale din regulamentul FBI de multi ani, prevad si simplificarea unora din cerintele de raportare intre agenti, superiorii lor sau procurorii federali, in cadrul unei efort pe care autoritatile il considera esential pentru strângerea de informatii si detectarea amenintarilor teroriste.
 
Schimbarile vor oferi celor peste 12.000 de agenti FBI posibilitatea ca, la un stadiu mult mai incipient al anchetei, sa supravegheze fizic, sa solicite informatii si sa interogheze apropiati ai persoanelor supravegheate fara aprobarea vreunui superior. În prezent, la astfel de tehnici se apeleaza doar dupa ce agentii FBI au deschis o ancheta si suspecteaza cu argumente ca a fost comisa o crima sau ca este vorba de o amenintare la adresa sigurantei nationale. Inevitabil, schimbarile vor afecta unele zone sensibile de ancheta. Ele vor permite, spre exemplu, agentilor, sa conduca interviuri in SUA despre cazuri care implica serviciile secrete straine, fara ca acestia sa aiba mandat sau aprobarea supervizorilor lor.
 
Modificarile survin la un an dupa ce inspectorul general al Ministerului Justitiei a documentat problemele generalizate cu care se confrunta unul din instrumentele cele mai puternice ale FBI, asa- zisele „scrisori privind securitatea nationala”, documente secrete pe care agentii le trimiteau la banci si la companii de telefonie pentru a cere informatii sensibile in cazuri de terorism. Aceste schimbari reprezinta ultimele masuri dintr-o serie de incercari de a dobori obstacolele care, inainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, au impiedicat serviciile de informatii sa faca schimb de informatii.

 
Oficialii de rang inalt din Ministerul Justitiei si avocatii FBI care au discutat ieri propunerea spun ca modificarile sunt necesare pentru transformarea serviciului intr-un instrument care ar putea preveni atacurile teroriste, asa cum au recomandat-o mai multe comisii independente care au analizat esecul serviciilor de informatii dupa atacurile de la 11 septembrie.
 
Consilierii din cadrul Congresului au examinat proiectul de schimbari in spatele usilor inchise, luna trecuta, urmând ca FBI-ul si Ministerul Justitiei sa prezinte schimbarile unor grupuri pentru drepturi civile si arabo-americane care si-au exprimat temerile ca agentii se vor uita la etnia si la confesiunea religioasa a unei persoane in evaluarea unei amenintari.
 
Atunci când ancheta vizeaza figuri politice, din mass-media sau personalitati religioase, dar si când este vorba de investigatii la scara deplina desfasurate in cazul cetatenilor americani, actiunile agentilor trebuie vazute de supervizori si avocati, atât in cadrul actualelor prevederi cât si in conformitate cu cele propuse. Una din zonele inca aflate in discutie este cea a standardelor pentru implicararea (chiar daca rara) a FBI in raspuns la tulburarile publice, in conditiile in care, sub actualele prevederi, o astfel de implicare necesita aprobarea procurorului general si poate dura doar 30 de zile.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.