Obamania face loc Palinmaniei

 
Chiar inainte ca guvernatoarea statului Alaska, Sarah Palin, sa apara pe scena pentru a-l prezenta pe senatorul John McCain, candidatul republican la presedintia SUA, in sala rasuna „O vrem pe Sarah!” – in chiar statul Alaska, scrie The Telegraph. O lacrima s-a rostogolit pe obrazul unei voluntare de vârsta a doua, care cu doar câteva clipe inainte se rastea cu duritate la cei din jur, cerându-se sa lase cale libera in jurul iesirilor din incapere.
 
O mama a apucat mâna fiicei ei de 11 ani, a carei fata era machiata ca a unui clovn, impodobita cu stelute si având literele P-A-L-I-N pictate pe fata. Afara, cozile care incepusera sa se formeze cu sase ore mai devreme se desfasurau pâna dincolo de sala in care incapeau doar 9.000 de persoane. Sute de oameni au ramas afara tinând pancarte pe care scria „Dumnezeu, arme, ruj” si „Citeste-mi pe ruj – Palin”. Comerciantul care vindea insigne inscriptionate cu imaginea lui Palin si textul „Statul cel mai rece, Guvernatoarea cea mai fierbinte” isi epuizase marfa. O femeie ce purta o sapca de baseball pe care scria „USA” mâzgalise pe o bucata de carton: „O femeie adevarata = Guvernatoare, mama, directoare, pro-viata, cu frica lui Dumnezeu, fericita. HAI SARAH!”
 
„Nu am mai vazut niciodata asa ceva”, a declarat Edward LeFevre, membru al Comitetului Republican local. „Multimea, entuziasmul, tulburarea si emottiile sunt fara precedent. Sarah Palin e o adevarata doamna”. Apoi Palin, mama in vârsta de 44 de ani a cinci copii, a aparut pe scena alaturi de sotul ei Todd, in vârsta tot de 44 de ani, si de John McCain, de 72 de ani.
 
Multimea si-a iesit din minti, strigatele si aclamatiile unindu-se intr-o singura scandare: „Sarah, Sarah, Sarah!” Senatorul de Arizona, care cu doar câteva saptamâni in urma era primit de multimi ce de abia insumau câteva sute de oameni, privea mândru precum un tata de mireasa in timpul nuntii la cuplul de lânga el, bucurându-se de gloria reflectata de femeia pe care el a introdus-o in lumea politicii prezidentiale.
 
Palin a vorbit timp de 15 minute, citind absolut toate frazele de pe teleprompter. Cuvintele sunau teribil de cunoscute pentru ca ea tine discursuri similare in toate deplasarile. A descris cum „s-a opus intereselor, lobby-istilor, marilor companii petroliere si retelelor de afaceristi” ca primar al micului oras Wasilla si ca guvernatoare a statului Alaska. L-a preaslavit pe McCain drept un erou altruist, un om care „ar prefera sa piarda alegerile decât sa vada cum tara sa pierde un razboi”. „În politica exista unii candidati care folosesc schimbarea pentru a-si promova propriile cariere.
 
Mai sunt si cei care, asemenea lui John McCain, isi folosesc carierele pentru a promova schimbarea”, a spus ea. Daca McCain a fost ingrijorat ca ar putea fi umbrit de Palin, atunci el nu a aratat acest lucru. „Va multumesc”, a spus el de cinci ori. „Va multumesc tuturor. Nu pot descrie cât de bucuros sunt sa va fiu prezentat astazi de guvernatoarea Palin si cu câta nerabdare astept sa o prezint eu pe dânsa la Washington”. „Noi suntem cei care vom schimba Washingtonul. Ea este cea care a schimbat Alaska; asa cum a facut ordine in statul acesta, o va face si in Washington, vom recâstiga increderea americanilor in guvern”.
 
Luke Hertzog, in vârsta de 53 de ani, este de parere ca alegerea lui McCain de a o lua pe Palin drept partenera de tandem in alegeri a fost „o lovitura de geniu – ea aduce o viata noua, o vigoare si o energie aparte" campaniei electorale. Aproape toate femeile carora li s-a cerut parerea despre Palin au folosit cuvânt „adevarata” pentru a o descrie. „Ne simtim legate de ea”, a spus Lori Ciarrocca, in vârsta de 40 de ani.
 
”E ca si alte mame de pe aici. E o persoana adevarata care spune ce gândeste si vorbeste sincer”: Tom Bross, un veteran al razboiului din Vietnam in vârsta de 62 de ani, spune ca nu doar femeile vor vota pentru guvernatoarea Alaskai. „Va primi o multime dintre voturile femeilor ce ar fi ales-o pe Hillary Clinton, intr-adevar”, a spus el. „Sunt tot felul de mitocani care acum doua saptamâni m-ar fi dat afara din cafenea daca as fi indraznit sa spun ca ar putea vota pentru o femeie. Acum apare Sarah Palin si ei se calca in picioare si se imping ca niste scolari, ca sa o auda mai bine”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.