Preţul chiriilor la Iaşi s-a majorat înaintea începerii anului universitar

 
Chiria pentru un apartament în municipiul Iaşi a crescut cu 25% faţă de anul trecut, cu câteva săptămâni înainte de începerea anului universitar, la aceste majorări contribuind şi agenţiile imobiliare dornice de câştiguri rapide.
 
Potrivit anunţurilor de mică publicitate inserate în paginile cotidianelor locale, studenţii care vor să închirieze pentru noul an universitar un apartament cu o cameră sau o garsonieră în Iaşi trebuie să plătească 300 de euro, pentru unul cu două camere costurile variază între 350 şi 400 de euro, în timp ce la un apartament cu 3 camere chiria este între 400 şi 850 de euro, în funcţie de zonă.
 
La aceste cheltuieli se adaugă avansul chiriei care trebuie plătit pe o perioadă care variază de la minimum 1 lună până la 12 luni, precum şi o garanţie echivalentă cu valoarea unei chirii. În cazul în care locuinţa este închiriată prin intermediul unei agenţii imobiliare chiriaşul trebuie să achite şi comisionul, care reprezintă valoarea chiriei pe o lună.
 

Pe lângă aceste cheltuieli, studenţii care îşi închiriază apartamente trebuie să achite şi valoarea facturilor la întreţinere, a căror valoare ajunge, în timpul iernii, la 700 de lei, precum şi alte utilităţi.
 
Majoritatea apartamentelor sau garsonierelor sunt scoase la închiriere prin intermediul agenţiilor imobiliare. Pentru a obţine un profit cât mai mare, agenţii imobiliari îşi sfătuiesc clienţii să ridice preţul "din cauza zonei". Astfel, o persoană care doreşte să închirieze o locuinţă ajunge să plătească în cele mai multe cazuri zona, ci nu condiţiile de cazare care, în cele mai multe cazuri, nu corespund sumelor piperate solicitate de proprietari.
 
În cazul în care un student reuşeşte să îşi găsească singur, prin surse proprii, o locuinţă de închiriat, preţul variază în funcţie de condiţiile şi dotările locuinţei între 50 de euro pentru o garsonieră şi 250 de euro pentru un apartament cu 2 sau 3 camere situat chiar şi în zona centrală a oraşului.
Reprezentanţii agenţiilor imobiliare susţin însă că preţul chiriilor este mare întrucât oferta locuinţelor oferite spre închiriere este mică. Un alt factor este cel al spaţiilor insuficiente de cazare oferite de cele 5 universităţi din Iaşi.
 
Cei care nu au posibilităţi financiare, dar nu găsesc cazare în căminele studenţeşti pot opta pentru gazde. Pentru 1 lună, costul unui "loc în gazdă" variază între 350 de lei şi 600 de lei, cu toate cheltuielile de utilităţi incluse.
Consultantul imobiliar Florin Popa susţine că studenţii care încă nu îşi şi-au găsesc cazare riscă să nu aibă unde locui întrucât sunt foarte puţine apartamente de închiriat. Cu toate acestea, la agenţiile imobiliare din Iaşi sunt înregistrate zilnic, în medie, 40 de cereri de închiriere.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.