Preturile locuintelor ar putea scadea cu 30% pâna la sfârsitul anului viitor

 
Sfârsitul anului 2009 poate aduce scaderi de pret de pâna la 30% in functie de tipul de apartament si de zona, a declarat joi (11 septembrie 2008) la lucrarile Congresului International Imobiliar Bucuresti, Georgiana Sandu, seful Departamentului Rezidential Neocasa Real Estate. Ea a estimat ca preturile apartamentelor vechi vor scadea in continuare, iar cele aferente locuintelor noi vor inregistra o crestere de pâna la 5%, in perioada urmatoare.
 
Georgiana Sandu a explicat ca scaderea preturilor la segmentul apartamentelor vechi este cauzata de modificarea conditiilor de creditare, dar si de starea de "expectativa" a potentialilor clienti. În opinia sa, scaderile de pret inregistrate de apartamentele vechi nu vor compensa efectele noilor norme de creditare impuse de BNR, compromisul realizat de client fiind alegerea unui apartament cu o suprafata mai mica sau a unei zone mai slab cotate.
 
Ea considera ca decizia BNR de modificare a conditiilor de creditare va afecta direct segmentul de potentiali cumparatori care apeleaza la un credit imobiliar/ipotecar. "Reducerea gradului de indatorare, cresterea dobânzii de referinta, inasprirea conditiilor de acordare a creditelor va ingusta segmentul de potentiali cumparatori, interesati de apartamente noi (segmentul mediu), dar mai ales cei interesati de apartamentele vechi", a spus ea.
 
Georgiana Sandu a subliniat ca pretul apartamentelor vechi din Bucuresti a scazut cu procente cuprinse intre 4 si 8,5% in primele sase luni ale lui 2008, pe fondul cresterii ofertei de pe piata, comparativ cu 2007. Cea mai drastica reducere au inregistrat-o preturile la garsoniere, care s-au redus cu 8,5%. Apartamentele cu doua camere au inregistrat scaderi de pret de 3,6%, iar cele cu 3 camere au avut un pret cu 5,4% mai mic. Numarul tranzactiilor cu apartamente a scazut pe total cu 30 pâna la 50% in primele 4 luni ale acestui an.
 
Atât numarul scazut de tranzactii, cât si scaderea pretului acestora, au determinat o crestere a ofertei de apartamente vechi, aceasta fiind explicata, in principal, prin achizitiile cu scop speculativ realizate in ultimii doi ani. Cresterea ofertei de apartamente vechi este estimata la 30-35% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Joi, s-a deschis cea de-a treia editie a Congresului International Imobiliar Bucuresti si prima editie a expozitiei imobiliare SIB Expo, evenimente reunite sub sub egida Salonului Imobiliar Bucuresti.
 
Evenimentul, care se desfasoara la Bucuresti in perioada 11-14 septembrie 2008, reuneste profesionisti imobiliari din România si din strainatate, reprezentantii dezvoltatorilor de proiecte imobiliare, autoritati publice locale, bancheri implicati si reprezentanti ai unor importante societati de avocatura si audit, specializate in tranzactii imobiliare. Concomitent, in Piata Revolutiei se desfasoara, intr-un cort special amenajat, expozitia imobiliara SIB Expo. Firmele inscrise in expozitie prezinta cele mai noi proiecte rezidentiale, de birouri si retail.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.