România – „dusmanul ascuns” nr.1 al Ucrainei

 
Directorul filialei ucrainene a Institutului tarilor CSI de la Moscova, Vladimir Kornilov, acuza puterea de la Kiev de folosirea unor standarde duble, aratând ca, focalizându-si atentia pe Crimeea, asupra careia a ridicat pretentii Rusia, puterea ucraineana trece cu vederea pretentiile teritoriale exprimate de România, relateaza joi (11 septembrie 2008) portalul Siteua. org.
 
„Spre deosebire de toti ceilalti vecini ai Ucrainei, România isi formuleaza pretentiile in instanta”, a afirmat expertul ucrainean, cu referire la procesul in curs de derulare la Curtea Internationala de Justitie de la Haga in problema delimitarii platoului continental in Marea Neagra intre România si Ucraina. „Fiti de acord ca niciuna dintre tarile vecine nu a târât Ucraina intr-un tribunal in problema delimitarii granitei maritime”, a spus Kornilov, intr-un interviu acordat portalului citat.
 
Evocând scandalul imens declansat de Kiev dupa ce un guvernator rus a construit un dig lânga Tuzla (teritoriu disputat de Rusia), directorului filialei ucrainene a Institutului pentru tarile CSI a afirmat ca autoritatile de la Kiev au tacut in cazul litigiului cu România, pe care aceasta are toate sansele sa-l câstige la Haga, pentru singurul motiv ca România este membra a NATO si a UE, din care si Ucraina vrea sa faca parte.
 
„Atunci când guvernantii de la Kiev spun ca Ucraina trebuie sa intre in NATO pentru ca numai NATO ii va apara integritatea teritoriala, apare inevitabil intrebarea: România nu inseamna oare NATO?” – si-a continuat acuzatiile acelasi expert la adresa puterii de la Kiev, pe care o suspecteaza de nesinceritate atunci când sustine necesitatea aderarii la Organizatia Atlanticului de Nord. Kornilov a mai adaugat ca România nu are pretentii doar in ceea ce priveste Insula Serpilor, ci si la alte teritorii ucrainene.

 
„Sunt convins ca daca va câstiga procesul in derulare la Haga, România va intenta procese similare peste 20 de ani, revendicând deja teritoriile din vestul Ucrainei”, a spus expertul citat. La rândul sau, lidera Partidului Progresist-Socialist din Ucraina, Natalia Vitrenko, a acuzat joi autoritatile de la Kiev ca, de dragul aderarii la NATO, acestea sunt gata „sa-si vânda si propria mama, nu doar Insula Serpilor”. „În logica a ceea ce se intâmpla in prezent la Haga, peste un timp ne vom pomeni ca Polonia va revendica Lvovul, spunându-ne ca acesta este un oras stravechi polonez, iar ungurii – Transcarpatia”, a declarat Vitrenko, exprimându-si surprinderea ca Partidul Regiunilor abia acum a inceput sa evoce „pretentiile teritoriale din partea României”.
 
„Abia acum, Partidul Regiunilor, unii membri ai acestei formatiuni precum Iuri Boiko, au inceput sa observe ceea ce se intâmpla. Dar unde ati fost inainte, as vrea sa-i intreb? Unde ati fost in aprilie, când militanti ai formatiunii mele, socialisti-progresisti din Odesa, au pichetat Consulatul României, in semn de protest fata de pretentiile teritoriale ale tarii vecine? Toti au tacut, si partidele puterii si cele de opozitie, de parca nimic nu s-ar fi intâmplat” – a spus dna Vitrenko, intr-un interviu acordat agentiei ruse de presa Novâi Reghion, care joi si-a deschis o filiala la Odesa.
 
Mergând mai departe cu interpretarile asupra a ceea ce se intâmpla la CIJ , unde de fapt se discuta despre delimitarea platoului continental in Marea Neagra, lidera Partidului Socialist-Progresist (al carui fief electoral se afla in Odesa) sustine ca „in realitate, România are pretentii la teritoriul nostru – Insula Serpilor – la platoul ei continental bogat in zacaminte de hidrocarburi”. În opinia ei, vazând ca Ucraina este slaba, ca se vrea in NATO, in conditiile in care puterea ucraineana este gata sa-si vânda si propria mama doar-doar sa bage tara in blocul nord-atlantic, România se va obraznici si mai tare”.
 
Vitrenko a acuzat puterea de la Kiev si pentru deteriorarea relatiilor cu Rusia, tara vecina pe care o trateaza ca si când ar fi vorba de Mozambic, indicând ca Ministerul ucrainean de Externe este „un câine care latra la Moscova, la comanda presedintelui Viktor Iuscenko”.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.