EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Rusia – nici Occident, nici Orient

0
 
Unul dintre rezultatele evidente ale razboiului ruso-georgian il constituie un nou pas catre indepartarea Rusiei de Occident. În acelasi timp, parte a Orientului – musulman, hindus, confucianist sau budist – Rusia nu este si, in viitorul apropiat, nu va fi. Pentru elita rusa, aceasta pozitionare intre civilizatii a dat nastere, in perioade diferite, unei iluzii privind un drum si un loc special al Rusiei in lume.
 
Din pacate, istoria statalitatii ruse demonstreaza mai degraba ca tara pur si simplu nu are un loc in sistemul coordonatelor mondiale, ca ea a ramas intepenita in pozitia „intre”, noteaza cotidianul rus Gazeta. Ultimul ciclu al pendularii Rusia-Occident a durat exact 7 ani. Dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, Rusia a intreprins cea mai hotarâta tentativa de dupa Petru cel Mare de a se apropia de valorile occidentale, primind sansa de a-si alege locul in Occident.
 
Mai mult decât atât, Moscova a profitat partial de aceasta sansa, sprijinind SUA in lupta impotriva terorismului international si luând parte la operatiunile contrateroriste din Afganistan. Însa, cresterea permanenta a preturilor la petrol, care a alimentat vechile atitudini imperialiste ale elitei rusesti, alaturi de stilul politic intern evident securistic al lui Putin si incapacitatea Occidentului de a se apropia de Rusia, au facut ca cele doua civilizatii se se indeparteze treptat.
 
O lovitura substantiala a constituit-o interventia coalitiei antiteroriste in frunte cu SUA in Irak – tara unde la putere se afla regimul lui Saddam Hussein, prieten cu cel al lui Putin. Rusia a inceput sa demonstreze o recidiva a „bolii mesianice”. Fiind, in ceea ce priveste obiceiurile politice, o tara mai degraba orientala decât occidentala, Rusia a preluat si preia cultura consumista si de masa strict occidentala. Cu toate acestea, aliati ai Rusiei s-au dovedit exclusiv regimuri despotice ale lumii a treia: Siria si Iran, Venezuela si Nicaragua.

 
Peste aceasta inadecvare dintre dorinta de a trai ca in Occident, dar a face hore politice cu promotorii unor atitudini antioccidentale se suprapune un element agravant: cei mai radicali nationalisti rusi, in special cei ortodocsi, urasc in aceeasi masura Occidentul si Orientul, pe catolici, protestanti si musulmani. Rusia doreste sa fie nu doar o civilizatie aparte, un microcosm unic si irepetabil sau, dupa cum se spune acum, un pol separat al politicii mondiale. Ea doreste sa duca duca sine si alte tari, cu care nu simte, insa, nicio apropiere mentala si neputând propune niciun fel de valori coerente.
 
Actuala absorbtie imperialista in componenta Rusiei a Abhaziei si Osetiei de Sud se potriveste de minute cu conceptia de Ev Mediu a elitei patriotice ruse potrivit careia numarul de teritorii supuse vorbeste despre puterea tarii, insa nu face ca rusii sa fie mai aproape de osetini si abhazi in viata de zi cu zi, subliniaza Gazeta. De asemenea, potrivit cotidianului rus citat, Rusia nu are niciun fel de coerenta in ceea ce priveste linia sa politica externa: ea recunoaste republicile separatiste georgiene, insa refuza sa recunoasca independenta Transnistriei si a enclavei Nagorno-Karabah.
 
În opinia ziarului rus, astazi Rusia poate fi atractiva din punct de vedere economic doar pentru tarile sarace, care au o economie slab dezvoltata si regimuri politice antidemocratice. Da, Rusia poate sa invinga in razboi micuta Georgie sau sa-si construiasca baze militare in republicile si mai mici Abhazia si Osetia de Sud. Însa, ea nu poate asigura o pace durabila nicaieri in afara teritoriului sau si nici macar aici. Rusia poate fi prietena cu miscari radicale de tip Hamas, insa nu este capabila sa obtina reglementarea conflictului din Orientului Mijlociu.
 
Cu alte cuvinte, nefiind nici Occident, nici Orient, Rusia nu este capabila sa devina punte de legatura intre cele doua civilizatii, iar propriile obiceiuri politice si dezvoltare economica nu constituie, deocamdata, visul care ar putea atrage alte popoare. Rusia nu vrea sa semene cu nimeni, dar nici cu Rusia nu se gasesc prea multi doritori sa semene. Acest lucru nu inseamna ca Rusia trebuie sa devina, cu orice pret, parte a Occidentului sau Orientului. Ea poate ramâne in actuala sa pozitie intermediara, numai ca, in acest caz, ar trebui sa inteleaga ca aceasta pozitie exclude succesul pentru proiectele sale imperialiste si ambitiile sale geopolitice, care depasesc cu mult limitele si asa foarte extinse ale teritoriului rus, conchide Gazeta.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.