Care sunt cauzele inflaţiei?

Cauzele inflatiei pot fi impartite, in primul rand, in cauze monetare si cauze nemonetare. Pe termen lung, inflatia este considerata de economisti a fi un fenomen monetar, in timp ce pe termen scurt si mediu este influentata de elasticitate a relativa a salariilor, a preturilor si a ratelor dobanzilor.
In functie de cauzele care o genereaza, inflatia poate fi definita astfel:
Inflatia prin moneda apare atunci cand exista o emisiune excesiva de moneda, peste oferta reala de bunuri si servicii. Inflatia prin moneda determina un surplus de cerere de marfuri, care genereaza o crestere a preturilor.
Marirea preturilor are loc prin cresterea cererii pe care aceasta o face posibila, nu prin simpla sporire a cantitatii de bani. Inflatie prin cerere apare atunci cand exista un excedent de cerere agregata, peste oferta agregata.
Inflatia prin cerere apare daca oferta agregata ramane in urma cererii sau se micsoreaza. Cererea agregata mai poate sa creasca si atunci cand masa monetara nu se modifica, daca sporesc veniturile banesti ale populatiei, ducand la marirea puterii de cumparare a acesteia; are loc cresterea salariilor fara o sporire a productivitatii muncii; se extinde creditul de consum; se diminueaza inclinatia spre economisire.

Inflatia prin costuri apare atunci cand cresc costurile de productie, independent de cererea agregata. Marirea costurilor nu stimuleaza productia, iar oferta de bunuri si servicii scade si, implicit, preturile cresc.
Costurile de productie pot sa creasca atunci din doua cauze: cresterea cheltuielilor cu salariile peste nivelul de crestere al productivitatii muncii sau scumpirea unor materii prime sau a energiei.
Inflatia importata este generata prin mecanismul cursului de schimb si prin mecanismul fluxurilor de capital. Aceasta poate sa apara cand deprecierea unei monede nationale face ca bunurile de import sa fie mai greu de cumparat, insa este nevoie ca acest proces sa fie de durata mai lunga, nu de tipul unui soc, al unei scumpiri punctuale.
Inflatia prin structuri este determinata de dezechilibre in structurile economice datorita accelerarilor politicii economice in diferite sectoare si de preponderenta interventionismului autoritatii publice pentru realizarea ajustarilor, armonizarilor si adaptarilor in vederea echilibrului economic global. (biz365.ro)
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.