EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Care sunt efectele inflaţiei?

0
 
Privita din punct de vedere popular, inflatia are, mai degraba, efecte psihologice. Poate sa duca la nevoia de a-ti revizui mereu cunostintele cu privire la preturile bunurilor de consum.
 
Poate sa duca, de asemenea, la nevoia de renegociere a salariilor, stresanta si pentru angajati si pentru angajatori. De asemenea, producatorii si comerciantii sunt nevoiti sa-si actualizeze, mereu, preturile, ceea ce determina refacerea tuturor calculelor proiective.
 
Pe termen lung inflatia este prezenta in orice economie. Fenomenul nu poate fi controlat in totalitate, si in acelasi timp nu este dezavantajos pentru toata lumea. Cei care anticipeaza corect evolutia inflatiei pot mereu gasi metode de a se imbogati, in detrimentul celor care nu o pot anticipa.
 
Din punct de vedere al economistilor, inflatia are efecte mult mai importante, chiar daca unii le considera preponderent negative, altii preponderent pozitive, mai ales in cazul unei rate mici a inflatiei. Printre consecintele cele mai importante ale inflatiei in economie se numara:
 

– Scaderea puterii de cumparare a populatei, care duce, pe de o parte, la o scadere a nivelului de trai, dar si la scaderi ale vanzarilor si deci ale profiturilor companiei, precum si la presiuni sociale in sensul maririi salariilor. Se poate astfel intra in ceea ce se numeste spirala inflationista.
 
– Redistribuirea veniturilor si a avutiei este un proces prin care anumiti actori economici pierd, putand chiar sa ajunga la faliment, in timp ce altii castiga din cauza cresterii inegale a preturilor si a veniturilor.
 
– Inflatia stimuleaza inclinatia spre consum si o descurajeaza pe cea spre economisire. Acest fapt are si o cauza psihologica, legata de pierderea increderii in moneda, dar si o cauza strict economica si anume presiunea preturilor in crestere pe disponibilul de lichiditati.
 
– Si, nu in ultimul rand, inflatia determina o fuga de lichiditati si o tendinta de plasare a disponibilitatilor banesti in bunuri durabile neproductive. Acest proces poate atrage dupa sine o incetinire a cresterii economice sau chiar o stagnare.
Privita la nivel macroeconomic, inflatia poate fi astfel considerata un fenomen cu influenta masurabila si controlabila, depinzand in mare masura de nivelul asteptarilor si anticipatiilor.
 
Se considera ca o inflatie perfect anticipabila va produce costuri nesemnificative si va permite o crestere economica sustinuta.
De aceea, eforturile antiinflationiste se indreapta mai degraba spre mentinerea unui nivel scazut al ratei inflatiei si a unei predictibilitati ridicate, decat pe eliminarea ei, altminteri foarte dificila, daca nu imposibila. (biz365.ro)
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.