Ce este absorbţia internă?

 
(engl. domestic absorption)
Absorbtia interna este valoarea bunurilor si serviciilor utilizate intr-o economie pentru consum final si investitii.
Absorbtia interna poate sa fie mai mare sau mai mica decat venitul national.
 
Daca absorbtia interna este mai mare decat venitul national, tara respectiva consuma mai mult decat produce, iar diferenta trebuie satisfacuta prin influx de bunuri si servicii din strainatate, conducand la aparitia deficitului extern.
 
Daca absorbtia interna este mai mica decat venitul national, tara respectiva consuma mai putin decat produce, iar diferenta se transforma intr-o iesire de bunuri si servicii, conducand la aparitia unui surplus extern.
Tarile care consuma mai putin decat produc inregistreaza dezechilibru extern sub forma de surplus (excedent) al balantei de plati externe.
 
Excedentul balantei de plati externe poate sa fie corectat prin doua metode:
– reducerea venitului national prin intermediul politicilor de redirectionare a cheltuielilor, cum ar fi aprecierea monedei nationale, care are ca efect reducerea transferului de resurse in strainatate;
– cresterea absorbtiei interne prin politici de crestere a cheltuielilor, cum ar fi politicile monetare sau fiscale expansioniste.
Tarile care absorb mai mult decat produc inregistreaza dezechilibru extern sub forma de deficit al balantei de plati externe.
 

Deficitul balantei de plati externe poate sa fi corectat, la randul sau, prin doua metode:
– cresterea venitului national;
– reducerea absorbtiei interne.
 
Cresterea venitului national determina o crestere a ofertei de resurse a economiei, care prin politici de redirectionare a cheltuielilor, cum ar fi devalorizarea monedei nationale, pot fi transferate in strainatate pentru a corecta deficitul.
 
Cresterea venitului national pe termen scurt nu este posibila intotdeauna datorita constrangerilor ofertei interne. Daca se doreste reducerea absorbtiei interne se aplica politici de reducere a cheltuielilor, cum ar fi politicile fiscale sau monetare contractioniste, pentru a elibera resursele necesare imbunatatirii balantei de plati externe.
 
Din punctul de vedere al absorbtiei interne putem vorbi despre "bunuri comercializabile" (tradeble), cele care urmeaza sa fie exportate si vandute pe piata internationala si de "bunuri necomercializabile" (non-tradeble), care sunt vandute si consumate in tara in care au fost produse.
 
Diferenta intre cele doua tipuri de bunuri este constituita de faptul ca pretul bunurilor comercializabile este stabilit in functie de cererea si oferta de pe piata internationala, in timp ce pretul bunurilor necomercializabile este stabilit de oferta si cererea de pe piata nationala. (biz365.ro)
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.