Ce este cambia?

 
Cambia este unul din cele mai vechi instrumente financiare cunoscut si sub denumirea de "trata" sau "polita". Acesta a fost folosit incepand de catre comerciantii arabi din secolul X.
 
Cambia este un inscris ce contine un ordin neconditionat dat de catre o persoana (tragator) unei alte persoane (tras), pentru a plati o anumita suma de bani la vedere sau la o anumita scadenta si intr-un anumit loc unei a treia persoane (beneficiar).
 
In comert cambia este folosita ca mijloc de plata, de garantie, de creditare avand unele elemente obligatorii in continut in functie de tip. Astfel un document inctocmit pentru folosirea acestui instrument financiar trebuie sa contina denumirea de cambie in limba in care a fost redactat inscrisul, ordinul neconditionat de plata sau de a plati o suma determinata exprimata in cifre si litere.
 
De asemenea trebuie sa apara in document si numele trasului, data scadenta ce poate fi exprimata ca data calendaristica fixa la un anumit numar de zile de la data emiterii cambiei. De regula 30, 60, 90 sau 180 de zile.
 
De asemenea este obligatoriu sa apara in inscris si tipul de cambie dorit. La vedere sau la un anumit interval de la prezentarea spre acceptare, locul efectuarii platii, beneficiarul cu nume si adresa, data si locul emiterii, trasul cu nume si adresa iar in final semnatura tragatorului cuprinzand numele de familie in intregime.
 
Elemente ce nu sunt obligatorii de completat ar fi dobanda, domicilierea si alte mentiuni. Raportul juridic rezultat de emiterea cambiei presupune acceptarea acesteia iar trasul este cel care are ordin din partea tragatorului sa efectueze plata devenind obligat cambial numai in momentul aceptarii acesteia.
 
Prin acceptarea cambiei trasul devine debitorul principal fiind solidar cu tragatorul, girantii si avalistii. Acceptarea se face prin mentiunea "acceptat" inscrisa pe cambie sau prin semnatura trasului ce isi ia angajamentul de a plati iar ceilalti obligati cambial isi asuma obligatia de a face "sa se plateasca".
 
In cazul in care debitorul principal, trasul, nu isi onoreaza plata ceilalti obligati o vor face. Acest instrument financiar poate servi pentru plata datoriei pe care tragatorul o are la beneficiar sau are de achitat o datorie fata de o terta persoana inlocuind circulatia banilor in numerar.
 
Plata prin trata nu este una perfecta, deoarece acest instrument nu inlocuieste banii propriu-zisi. Obligatiile sunt stinse prin trata numai temporar, sub rezerva incasarii cambiei la scadenta de catre ultimul beneficiar.
 
Din punct de vedere al mijlocului de garantare, operatiile cu trata se caracterizeaza printr-un grad ridicat de garantie oferit de mecanismul cambial, fapt pentru care cele mai multe banci considera cambia ca un titlu de garantie.
Trasul este obligat sa accepte cambia la prezentare (in caz contrar se recurge la protestul de neacceptare), iar din momentul acceptarii trasul devine debitorul principal al obligatiei de plata.
 
Un tert poate sa isi asume obligatia de a plati in locul debitorului, daca acesta nu efectueaza plata. In cazul in care aceasta nu se poate realiza in nici unul din modurile prezentate anterior se poate recurge la protestul de neplata. (biz365.ro)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.