EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Ebitda – Ce este EBITDA?

EBITDA (eng. Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization – castigul inainte de dobanzi, rate, depreciere si amortizare) este un indicator al performantelor financiare ale unei companii care se calculeaza astfel:
EBITDA = Venit – Cheltuieli (exclusiv taxe, dobanzi, depreciere si amortizare)
EBITDA poate fi folosit pentru a analiza profitabilitatea unei companii sau pentru a compara companii si industrii pentru ca din el sunt eliminate influentele deciziilor de ordin financiar sau contabil.
Oricum, EBITDA nu este o masura conforma cu standardele GAAP (eng. Generally Accepted Accounting Principles – Principii contabile general acceptate) care ofera un spatiu destul de larg cu privire la deciziile de a include sau nu un anumit element in calcule. Adica, o companie poate sa schimbe elementele avute in vedere la calcularea EBITDA de la un raport la altul.
EBITDA a inceput sa fie folosit in mod curent in procesele de vanzare in anii ’80, cand a fost folosit pentru a indica daca o companie este capabila sau nu sa-si plateasca datoriile.
In timp, EBITDA a devenit foarte popular mai ales in industriile cu active costisitoare, a caror amortizare se petrece in zeci de ani. EBITDA este folosit in prezent de multe companii, mai ales in sectorul tehnologic, chiar si cand indicele nu este garantat.
Una dintre cele mai des intalnite greseli cu privire la EBITDA este aceea ca ar reprezenta incasarile in numerar. EBITDA este un indicator folositor pentru a masura profitabilitatea, dar nu pentru evaluarea fluxului de numerar (cash-flow).
EBITDA nu include, de asemenea, necesarul de fonduri pentru finantarea retehnologizarilor, care pot sa ajunga la valori importante. In consecinta, EBITDA este mai degraba o gaselnita contabila pentru a prezenta intr-o lumina favorabila veniturile companiei.
Cand i se prezinta acest indicator, investitorul trebuie sa se uite si pe alte date contabile ale companiei si pe alti indici de performanta, pentru a se asigura ca firma in care vrea sa investeasca nu incearca sa ii ascunda ceva in spatele EBITDA. (biz365.ro)
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata