Ce este efectul Balassa-Samuelson?

0
 
(engl. Balassa-effect)
Tendinta existenta in cazul tarilor cu productivitate mai mare in sectorul bunurilor comercializabile (T) comparativ cu sectorul bunurilor necomercializabile (NT) de a inregistra niveluri mai ridicate ale inflatiei si apreciere reala a monedei nationale.
Aceasta evolutie este asociata procesului de convergenta a economiilor emergente catre cele dezvoltate si este impulsionata de competitia pe plan international si de infuzia de capital si tehnologii moderne realizata prin intermediul investitiilor straine in industriile caracterizate de un raport ridicat intre contributia capitalului si respectiv a fortei de munca la realizarea productiei.
 
Cum, in general, o productivitate in crestere antreneaza sporuri salariale, salariile din sectorul T vor tinde sa se majoreze mai rapid decat cele din sectorul NT. Efectul Balassa-Samuelson se bazeaza pe ipoteza ca pe piata fortei de munca vor aparea presiuni de egalizare a castigurilor salariale in cele doua sectoare economice (sau de pastrare a diferentei relative dintre acestea).
 
In conditiile unor sporuri de productivitate mai mici, sectorul NT nu poate face fata acestor presiuni decat prin includerea in preturi a costurilor salariale suplimentare, astfel incat preturile bunurilor necomercializabile vor creste mai repede decat preturile bunurilor comercializabile. In cazul economiilor interdependente pe piata mondiala, diferente inegale de crestere a productivitatii in sectoarele T si NT conduc, datorita efectului Balassa-Samuelson, la rate diferite ale inflatiei.
 
Concret, tarile cu diferente mai mari de productivitate intre cele doua sectoare au rate ale inflatiei mai mari. Din acest motiv, nivelul general al preturilor creste, de regula, mai rapid in tarile in tranzitie decat in tarile dezvoltate, conducand la o apreciere in termeni reali a cursului de schimb.Termeni inruditi: bunuri comercializabile, bunuri necomercializabile, absorbtie interna. (biz365.ro)
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.