Ce este Modelul Triangular al Inflaţiei?

 
Modelul Triangular al Inflatiei (the Triangle Model of Inflation) este o modalitate de examinare a fenomenului, derivata din ceea ce se numeste Curba Phillips. In modelul triangular al inflatiei, aceasta este privita ca fiind determinata de trei tipuri disctincte de inflatie: inflatia cu cauze istorice (built-in inflation), inflatia prin costuri (cost-push inflation) si inflatia prin cerere (demand-pull inflation).
 
Inflatia cu cauze istorice este inflatia ce isi are cauzele punctuale intr-un eveniment din trecut – ce poate fi o presiune a costurilor sau o crestere a cererii – care continua insa sa fie un factor de presiune si in prezent.
Din cauza unor principii macroeconomice, cum ar fi spirala preturi-salarii (price-wage spiral) acest tip de inflatie nu este de durata. In schimb, inflatia cu cauze istorice devine o parte asteptata a economiei. In modelul triunghiular al inflatiei, aceasta este baza triunghiului.
 
Inflatia cauzata de cresterea costurilor, a doua parte a triunghiului, mai este numita soc al cererii de consum (supply-shock inflation). Aceasta apare atunci cand costurile unui bun din economie cresc, iar acesta nu poate sa fie inlocuit.
Inflatia cauzata de cresterea costurilor se poate produce si cand furnizorul extern al unui produs-cheie decide scumpirea acestuia, iar economia care il importa este obligata sa plateasca un pret mai mare.
 
Exemplul clasic de inflatie cauzata de cresterea costurilor este criza petrolului din anii '70. Cand Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a crescut pretul petrolului, Statele Unite au fost obligate sa plateasca mai mult. Din cauza ca petrolul este esential in orice industrie, scumpirea sa a facut ca socul sa fie resimtit pe intreaga piata americana, toate preturile au crescut, iar salariile au ramas la fel.
 

Trebuie remarcat ca nu toti economistii sunt de acord cu privire la existenta inflatiei cauzate de cresterea costurilor. Economisti importanti, precum Milton Friedman, au sustinut ca, in definitiv, inflatia a fost cauzata de cresterea masei monetare prin decizia guvernamentala de a mari oferta de bani.
 
Inflatia cauzata de cresterea cererii, a treia parte a modelului triangular, este probabil cel mai important aspect al acetui model de intelegere a inflatiei. Originea acestui concept se gaseste in Curba Philips (Philips Curve), care descrie presiunea cresterii cererii, dar modelul triangular este unul derivat. In esenta, teoria cresterii cererii spune ca exista un punct de la care cererea pentru un produs intr-o societate va depasi posibilitatea cererii de a il produce.
 
Cand nivelul somajului scade, cresc implicit cheltuielile agregate si poate sa apara o penurie a produselor cerute. Aceasta penurie de produse duce la o crestere a preturilor, care determina inflatie. Inflatia cauzata de cresterea cererii tinde, din fericire, sa aiba o perioada scurta de viata in economiile moderne.
 
Din cauza ca nicio societate moderna nu are o rata zero a somajului (ocupare deplina) si din cauza progresului tehnologic, productia unui anumit bun poate sa fie marita, in general. Daca productia creste, penuria scade, iar preturile scad. Cu toate acestea, preturile nu revin, de regula, la nivelul initial, astfel ca rezulta o inflatie cu cauze istorice.
 
Desi fiecare dintre aceste trei tipuri de inflatie pare sa fie lipsit de legatura cu celelalte, la o privire mai atenta se poate observa ca sunt interconectate. Intelegerea acestor inter-dependente a condus la aparitia modelului triangular al inflatiei. Curba Philips a fost considerata insuficienta pentru a explica inflatia, iar modelul triangular este un pas spre o mai buna abordare a inflatiei in societatile moderne. (biz365.ro)
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.