EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Ce este rata dobânzii de referinţă?

0
 
(engl. NBR's Reference Rate)
A fost introdusa prin circulara nr.3 din 1 februarie 2002 si inlocuieste vechea taxa oficiala a scontului.
 
Se calculeaza ca medie aritmetica, ponderata cu volumul tranzactiilor, a ratelor dobanzii la depozitele atrase de BNR si la operatiunile reverse repo (banca rascumpara certificatele in cazul in care posesorul are nevoie de lichiditati) din luna anterioara celei pentru care se face anuntul.
Este anuntata de Banca Nationala in prima zi lucratoare a fiecarei luni, pentru luna anterioara, prin circulare ale BNR si pe siteul institutiei.
 

In general, este o rata-etalon a dobanzii pe a carei valoare se bazeaza rata flotanta a dobanzilor interbancare si cele de pe piata obligatiunilor si certificatelor de depozit. Poate sa fie perceputa ca un semn pentru miscarile inflatiei sau ca unul dintre semnele sanatatii economice.
 
Dobanda de referinta este o dobanda "legala", luata in considerare de instante in litigii comerciale si in contabilitate. Din cauza pozitiei BNR de debitor net fata de sistemul bancar, aceasta rata nu poate fi confundata cu dobanda de referinta a bancilor centrale de pe pietele mature.
 
In functie de nivelul dobanzii de referinta a BNR se stabileste dobanda legala, astfel: – cel din prima zi lucratoare a anului, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul I al anului in curs; si – cel din prima zi lucratoare a lunii iulie, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul II al anului in curs.
Observatie: A nu se confunda cu Rata dobanzii de politica monetara. (biz365.ro)
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.