Ce este un ATM?

 
Un ATM (Automated Teller Machine) este o masina computerizata care poate sa-i ofere clientului unei banci numerar dintr-un cont al sau, fara a fi nevoie de o alta interactiune umana. Un ATM poate, de asemenea, sa transfere bani intre doua conturi, sa creeze depozite sau sa ofere alte servicii financiare de baza.
 
Multe banci au ATM-uri care functioneaza 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Chiar si in timpul orelor de functionare, ATM-urile determina micsorarea cozilor de la ghiseele bancilor. Dupa ce bancile se inchid, ATM-ul ramane sa va serveasca.
Pentru a folosi un ATM este necesar sa aveti un card de debit cu sold nenul sau un card de credit care nu si-a atins limita de creditare. Dupa ce masina citeste banda magnetica a cardului, sistemul va solicita codul de acces al cardului, asa numitul cod PIN. Codul PIN isi arata utilitatea cand cardul este pierdut sau ajunge in mainile hotilor.

 
Dupa introducerea corecta a codului PIN, ATM-ul afiseaza o lista a operatiunilor din care clientul isi alege tranzactia dorita. Daca solicita cash, acesta va fi numarat si oferit printr-o fanta speciala. Tiparirea chitantei este optionala, dat ATM-ul inregistreaza toate operatiunile.
 
Multe banci nu iau comisioane la tranzactiile prin ATM pentru clientii proprii. Daca insa scoateti bani de la ATM-ul altei banci decat cea la care aveti depozitul accesat, este foarte posibil sa fiti taxat cu comisioane. (biz365.ro)
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.