Ce înseamnă credit scoring?

 
Credit scoring-ul este un instrument folosit in evaluarea profilului solicitantului de credit.
Conceptul de credit scoring a aparut pentru prima data in anii '50, dar a fost folosit pe scara larga abia in ultimile doua decenii. Un scoring generat automat de calculator este alcatuit din informatiile mentionate intr-un raport de credit individual. Creditorii – in special cei din sectorul ipotecar – folosesc in mod frecvent scoring-urile atunci cand decid cine primeste imprumuturi.
 
Credit scoring-ul este de fapt un studiu bazat pe analize statistice cu caracter istoric. Acestea permit modelari ale unor comportamente specifice ale diferitelor segmente de clienti, dar si fundamentarea pe baze stiintifice a raspunsului afirmativ/negativ, care va fi formulat pentru o anume cerere de acordare de credit.
 

Utilizand credit scoring-ul, creditorul poate sa aprecieze intr-un mod rapid, obiectiv si consistent creditele anterioare, si sa calculeze probabilitatea ca imprumutul sa-i fie restituit conform angajamentului. Intrebuintarea credit scoring-ului nu doar mareste acuratetea analizei creditelor anterioare, ci o realizeaza sporind eficienta si consistenta procesului in curs de desfasurare.
Credit scoring-ul da posibilitatea companiilor sa ofere "credibilitate imediata" unui solicitant de credit, lucru imposibil pana acum cativa ani.
 
Totodata, utilizand credit scoring-ul, e mai putin probabil ca debitorii sa intampine dificultati cu privire la prejudecatile creditorului, acesta netinand cont de rasa, gen, convingere religioasa, nationalitate, stare civila sau de faptul ca aplicantul beneficiaza sau nu de asistenta publica.
 
Intrucat credit scoring-ul este obiectiv si bazat pe o cantitate imensa de date verificate statistic, credit scoring-ul aduce un nou nivel de obiectivitate procesului de acordare a creditelor. (biz365.ro)
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.