Ce se înţelege prin arbitraj?

 
Arbitrajul este activitatea de a exploata diferentele de curs ale aceluiasi produs pe doua sau mai multe piete. Casele de schimb valutar functioneaza pe acest principiu. Turistii straini sau alti detinatori de valuta sunt dispusi sa schimbe valutele tarilor proprii rapid la un curs inferior cursului din piata interbancara. Diferenta dintre cele doua cursuri reprezinta profitul casei de schimb valutar.
 
In lume sunt multe piete pe care actioneaza agenti arbitrajisti. Diferenta de curs poate proveni din lichiditatea diferita a pietelor, din faptul ca nu toti jucatorii interesati de produs au acces pe ambele piete si multe alte cauze.
Prezenta arbitrajistilor care speculeaza diferentele tinde sa determine convergenta preturilor catre aceeasi valoare; preturile din piata scumpa vor scadea iar preturile din piata ieftina vor creste.

 
Eficienta unei piete este reprezentata tocmai de viteza cu care preturile disparate converg spre valoarea comuna. Desi arbitrajul pare tentant si lipsit de riscuri, situatia nu sta chiar asa.
Cele mai mari castiguri se obtin pe pietele fluctuante, dar tot acolo se marcheaza si cele mai mari pierderi.
 
Cum?
Daca chiar in timpul tranzactiei pe prima piata, pretul in cea de-a doua piata evolueaza defavorabil arbitrajistului, acesta poate marca o pierdere importanta. (biz365.ro)
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.