Ce se intelege prin factoring?

 
In termeni simpli, prin factoring se intelege procedeul prin care o companie, banca sau alta institutie financiara cumpara de la o alta companie facturi sau un debite pe care aceasta le are de incasat de la un tert.
Esenta factoringului consta in faptul ca valoarea de cumparare este mai mica decat cea inscrisa in acte, diferenta (discountul) fiind ratiunea pentru care cumparatorul isi asuma riscul de neplata, in scopul de a inregistra in final (la incasare) un profit.
 
Altfel spus, prin factoring intelegem un pachet de servicii financiar-bancare care include o componenta de finantare si una de asigurare a riscului de neplata. Contractul de factoring poate fi o alternativa moderna si flexibila de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii, care de cele mai multe ori nu dispun de garantii materiale pentru a accesa un credit.
 

Daca reuseste sa convinga o banca sau alta institutie financiara sa-si asume riscul de neplata, clientul factoringului scapa de un stres major: nu va avea nici un fel de probleme in privinta incasarii contravalorii facturilor sau debitelor.
Contractul de factoring este, in general, preferat de intreprinderile mici si mijlocii, in timp ce companiile mari prefera sa-si asigure riscul de neplata pentru facturile emise catre clienti.
 
Factoringul este solutia optima pentru acele companii care au nevoie de instrumente financiare care sa ii ajute sa se dezvolte atunci cand inregistreaza o sezonalitate mare a vanzarilor sau intarzieri de plata din partea debitorilor.
Factorul (cumparatorul obligatiei de plata) isi asuma intreaga responsabilitate pentru colectarea debitului. In contractul de factoring poate fi prevazut o suma aditionala pentru vanzator, in cazul in care efortul de recuperare este dus la final cu succes. De asemenea, in finantele internationale, este posibil ca factorul sa ofere o prima debitorului, in cazul in care acesta isi indeplineste la termen obligatia de plata.
 
In majoritatea cazurilor, un contract de factoring este incununat de succes, datorita responsabilitatii factorului in agajarea intr-un astfel de contract si, in acelasi timp, reprezinta un motiv de reflectie pentru orice agent economic asupra obligatiilor de indeplinire a clauzelor contractuale, indiferent de forta aparenta de reactie a partenerului la eventuale litigii. (biz365.ro)
Citește și
1 Comentariu
  1. PEIA DOREL,ARAD spune

    Sant enumerate aici multe posibilitati de a beneficia de la banci de anumite resurse financiare pt. I.M.M-uri,care pot sa aduca garantii(file CEC,bilete la ordin)dar nici o banca nu le agreeaza daca esti societate infiintata recent.Eu le-am incercat pe toate si nici macar nu mi-au scontat biletele la ordin de la S.A-uri mari,fara CIP-URI sau alte probleme pentru simplu motiv ca am deschis firma in februarie 2009.Drept urmare,am luat-o de la 0 si cu rabdare,am ajuns la o cifra de afaceri de vreo 40000 de lei in a doua luna de activitate.Daca nu m-au luat in considerare cand mi-a fost greu,ma voi mai gandi la un an daca o sa mai am nevoie de vreun credit pt. pers. juridice.E vrajeala cu revolving,overdraft,scontare B.O,NU TE BAGA IN SEAMA.Aici pierd ,pe undeva, bancile din Romania,nu ajuta I.M.M-urile noi ci mai bine iau tepe de la firme de cativa ani,care n-au reusit nici macar sa-si plateasca impozitul si T.V.A-ul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.