Ce diferenţă este între un credit imobiliar şi un credit ipotecar?

 
Cele doua credite sunt reglementate de legi diferite: creditul ipotecar este reglementat de Legea 190/1999, in timp ce creditul imobiliar se legitimeaza din Codul Civil.
 
Diferente apar si la modul de garantare al imprumutului: imprumutul ipotecar se garanteaza numai cu imobilul finantat (achizitionat sau care urmeaza sa fie construit), cel imobiliar se poate garanta cu alte locuinte, depozite colaterale etc.
Cele mai multe institutii de credit nu mai fac insa o diferentiere clara intre cele doua tipuri de imprumut, permitand solicitantului sa garanteze creditul, fie ca este ipotecar sau imobiliar, cu locuinta finantata.
 
In privinta perioadei de rambursare, diferenta este clara, imprumuturile imobiliare neputand depasi, conform legislatiei in vigoare, intervalul de 20 ani, in timp ce creditele ipotecare se pot acorda pe maximum 25 de ani.
Creditul imobiliar ia fata celui ipotecar si in cazul nivelului ratei lunare maxime din venitul solicitantului. Daca in cazul creditului imobiliar, rata nu trebuie sa depaseasca 50% din venitul net, la cel ipotecar, aceasta nu poate fi mai mare de 35% din venitul net. Cu alte cuvinte, luand in considerare numai venitul net, obtii mai multi bani la creditul imobiliar decat la cel ipotecar.

 
O alta diferenta, care nu este stipulata in lege, ci se desprinde din ofertele bancilor, este data de costurile celor doua tipuri de credite. Mai toate bancile percep dobanzi mai mari la creditele imobiliare decat la cele ipotecare.
Rezumand, constatam urmatoarele:
 
Atuurile creditului ipotecar:
– se garanteaza cu locuinta finantata;
– dobanzile percepute sunt mai mici decat la creditul imobiliar;
– perioada de creditare poate fi de maximum 25 de ani.
 
Atuurile creditului imobiliar:
– la evaluarea capacitatii de rambursare, ponderea ratei in venitul net lunar este de pana la 50% din acesta, fata de creditul ipotecar unde rata nu trebuie sa depaseasca 35%. (biz365.ro)
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.