Ce este Biroul de Credit? Cum poate Biroul de Credit sa influenţeze acordarea unui credit?

 
Biroul de Credit este institutia financiara care centralizeaza si furnizeaza date despre comportamentul debitorilor. Pentru o persoana care doreste un credit sunt esentiale informatiile cu care figureaza in evidentele Biroului de Credit.
In Biroul de Credit sunt raportate si inregistrate numai informatii referitoare la persoanele fizice care au contractate credite si au intarzieri la plata ratelor scadente mai mari de 30 de zile calendaristice, la fraudulenti si declaratii cu inadvertente.
 
Dar Biroul de Credit nu ofera doar informatii negative, ci si pe cele pozitive, fiind evidentiate creditele la care nu s-a intarziat plata ratelor, fapt ce va ajuta clientii bun platnici sa obtina credite mai usor si in conditii mai bune.
O persoana este inregistrata cu restante de ramburase la Biroul de Credit. Mai poate lua acea persoana un alt credit in viitor?
 
Biroul de Credit nu decide acordarea sau neacordarea unui credit, doar furnizeaza datele pe care le detine despre potentialul client, urmand ca decizia de acordare a creditarii sa fie luata de banca, in functie de politica sa de risc.
Exista banci care sunt dispuse sa-si asume un risc mai mare din dorinta de a castiga cota de piata si care vor acorda credite chiar si celor cu restante pe istoric.
 

Un element important in luarea deciziei il reprezinta, evident, marimea restantelor: sunt numeroase cazurile cand debitorii apar in Biroul de Credit cu sume foarte mici, de care nu stiau si care provin din diverse comisioane de gestionare aferente conturilor de card, conturilor curente, limitelor de credit atasate cardurilor, etc.
De aceea este esentiala informarea cu privire la toate costurile pe care le antreneaza relatia cu o banca: comisioane de deschideri de cont, emiteri de carduri, de gestionare a conturilor, de credit, dobanzi, etc pentru a preveni figurarea in Biroul de Credit.
 
Alte elemente care conteaza in decizia bancilor sunt vechimea restantelor, tipul si frecventa acestora, posibilitatea debitorului de a dovedi ca inregistrarea in Biroul de Credit se datoreaza unei erori.
Informatiile despre restante sunt afisate in Raportul de Credit pe o perioada de 5 ani, calculata retroactiv de la data emiterii raportului. Chiar daca restantele au fost achitate, acestea vor fi raportate pe istoric si vor influenta decizia bancii la acordarea unui nou credit.
 
Cum poate sa afle un client care este situatia lui inregistrata la Biroul de Credit?
Conform legii, in temeiul dreptului de acces la date, orice persoana are dreptul sa solicite Biroului de Credit eliberarea situatiei proprii. In acest sens trebuie adresata in scris catre Biroul de Credit o cerere datata si semnata, la care se va anexa o copie dupa actul de identitate si, dupa caz, dovada platii serviciului solicitat.
 
Aceasta cerere se poate transmite prin posta, fax, e-mail (insotita de actul de identitate si daca este cazul de documentul de plata, scanate). Numai prima solicitare adresata Biroul de Credit pe parcursul aceluiasi an calendaristic este gratuita. Incepand cu a 2-a cerere inclusiv, serviciul solicitat se va comisiona cu suma de 3 lei noi (30.000 lei vechi). (biz365.ro)
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.