Ce este DAE (Dobânda Anuală Efectivă)?

 
Daca luati un credit trebuie sa stiti ca dobânda anuala efectiva (DAE) anuntata de banca nu va fi aceeasi si la creditul vostru. Veti avea in acest caz de-a face cu DAE personalizata.
 
In momentul in care o persoana are nevoie de un credit, prima informatie pe care o solicita de la banca este dobanda. Oricare ar fi tipul de credit solicitat (ipotecar, imobiliar, de nevoi personale, etc.), dobanda este primul termen de comparatie intre doua produse financiare de acelasi tip. Dobanda unui credit reprezinta de fapt pentru noi costul acelui credit, suma suplimentara ceruta de banca anual pentru suma nerambursata si este reprezentata de un procent din aceasta suma.
 
Ceea ce nu cuprinde dobinda anuala sint taxele si comisioanele pe care institutiile financiare le incaseaza suplimentar: taxa de analiza dosar, comision de acordare, comisioane de administrare lunare sau anuale (aplicate la soldul creditului sau la valoarea initiala acordata) si comisioane de risc.
 

Aceste taxe si comisoane pot schimba, uneori substantial, conditiile date pentru creditul in cauza. Din acest motiv, bancile sint obligate sa afiseze Dobinda Anuala Efectiva (DAE) pentru fiecare oferta de creditare. DAE este dobinda anuala totala, care cuprinde si toate taxele si comisioanele ce se adauga dobinzii standard.
 
Ce este DAE personalizata?
Dupa cum spuneam mai sus, bancile sint obligate prin lege sa calculeze si sa afiseze DAE pentru produsele de credit oferite. In acest calcul includ rata dobinzii, comisioanele si taxele asociate creditului, dar, deoarece nu pot stii cit de mult vreti sa imprumutati (sau pentru ce valoare a creditului va incadrati cu venitul) si pe ce perioada, tot ce pot face bancile este sa estimeze aceste variabile pentru credite standard si astfel sa afiseze o DAE precalculata (pentru o anumita valoare si perioada a creditului).
 
Insa pentru a fi 100% corect, DAE trebuie calculata dinamic, adica personalizata in functie de perioada si valoarea creditului dumneavoastra. Cind sinteti in cautarea celui mai convenabil credit compararea ofertelor in functie de DAE precalculata nu este un mijloc de comparare exact si poate duce la o si mai mare confuzie. Aceasta deoarece creditul standard pentru care doua banci diferite ofera DAE precalculat pot fi si ele diferite.
 
Este deci absolut necesar, atat pentru a va face o imagine corcta, cat si pentru a putea face comparatia intre performantele a doua credite, sa cereti fiecarei banci o Dobanda Anuala Efectiva personalizata la valoarea si perioada creditului pe care doriti sa-l contractati. (biz365.ro)
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.