Ce este o linie de credit?

 
Linia de credit reprezinta suma maxima pe care o banca o poate da unui client sau unei afaceri fara prea multe formalitati. Valoarea creditului este determinata de castigurile lunare ale clientului si in functie de ratele platite pentru alte credite.
Corporatiile sau persoanele cu castiguri importante pot sa contracteze o linie de credit pe o perioada foarte mare de timp, spre deosebire de persoanele al caror castig este mediu. O linie de credit este foarte utila daca ai o afacere si doresti sa reinnoiesti echipamentele din firma pe care o conduci.
 
Spre exemplu, pe langa un credit de 25.000 de Euro, poti sa mai aplici pentru alte credite de 5.000, 10.000 sau 2.000 de Euro in luni diferite, cu aprobarile necesare de la institutia bancara.
Prin folosirea unei linii de credit, cei imprumutati pot sa finanteze afacerea in care sunt implicati platind din profit imprumutul chiar inainte de termenul limita. Dobanda aplicata unui imprumut de acest fel poate fi variabila.
 
Primul credit poate avea o dobanda scazuta, pe cand celelalte credite pot avea o dobanda mai ridicata, in functie de conditiile de pe piata sau alti factori. De asemenea, bancile pot sa modifice valoarea penalizarilor pentru plati intarziate sau chiar valoarea ratelor creditului.
 
Cei imprumutati trebuie sa ceara informatii de la banca si sa studieze piata pentru a fi siguri ca nu ajung sa plateasca penalizari determinate de cresterea dobanzilor sau alti factori. Majoritatea clientilor unei banci apeleaza la o linie de imprumut prin cardul personal de credit, fara alte garantii.
 
Unii clienti prefera sa garanteze valoarea imprumutului cu casa sau alte bunuri ce se incadreaza in valoarea creditului. In acest caz suma imprumutata este mai mare si banca are nevoie de o asigurare in caz de neplata. Finantarea ce implica garantiile materiale este des intalnita si in Romania.
 
Tinerii – dar nu numai – prefera sa apeleze la o banca pentru finantarea unui proiect sau cumpararea unei case. Clientul garanteaza cu o proprietate, in cazul proiectului, sau chiar cu casa cumparata, in al doilea caz.
 
Specialistii sfatuiesc fiecare doritor de astfel de linii de credit sa studieze piata si sa ia in calcul fiecare risc ce implica garantiile materiale in cazul neplatirii ratelor. Totodata, ar trebui studiata piata pe o perioada lunga de timp pentru a intui fluctuatiile dobanzilor si a stabili exact capacitatea de indatorare. (biz365.ro)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.