Ce este o scrisoare de garanţie bancară?

 
Scrisoarea de garantie bancara este un document scris prin care o banca denumita garanta se angajeaza in mod irevocabil ca, in cazul in care o anumita persoana fizica sau juridica (debitorul principal) nu va plati la termen o suma indicata expres in documentul respectiv, sa plateasca suma neachitata in favoarea beneficiarului.
 
Prin aceasta se preia obligatia de plata pentru situatia in care cel garantat nu si-a indeplinit obligatia contractuala, fara a se face referire la fapte.
Scrisorile de garantie bancara se pot clasifica dupa mai multe criterii.
 

Dupa angajamentul bancii garante:
– scrisori simple de garantie bancara: banca garanta poate solicita ca beneficiarul sa faca toate diligentele legale pentru pentru ca debitorul principal sa-si achite obligatiile finaciare si doar in caz de insucces, sa efectueze plata.
– scrisori solidare de garantie bancara (corespunzator carora beneficiarul poate cere executarea platii de catre banca, imediat ce debitorul principal garantat nu s-a conformat obligatiilor de plata, fara fara sa il urmareasca prin metodele specifice legale si fara ca banca garanta sa poata obiecta).
 
Dupa obiectivul garantat:
– se garanteaza ca, pana la o data stabilita, un platitor (importator) va deschide un acreditiv documentar in favoarea unui furnizor (exportator)
– o banca se angajeaza sa plateasca documentele primite prin incasso documentar
– o banca garanteaza executarea de catre furnizor a unui contract in bune conditiuni
– se garanteaza cumparatorului strain restituirea avansului acordat furnizorului, daca acesta nu livreaza marfurile din culpa lui, scrisoare de garantie bancara utilizata mai ales in cazul acreditivului documentar cu clauza rosie
– se garanteaza ca intreprinderea va iesi castigatoare la o licitatie si va incheia contractul
 
Tinand seama de faptul ca in emiterea si utilizarea scrisorilor de garantie bancara nu exista uzante internationale, fiecare banca care le emite trebuie sa isi ia toate masurile necesare pentru ca debitorul principal sa plateasca suma convenita si numai intr-o situatie extrema sa achite aceasta valoare. (biz365.ro)
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.