Ce este un cec?

 
Cecul este un instrument de plata, larg utilizat in tranzactiile interne si internationale. Principiul functionarii platii prin cec consta in conventia dintre persoana care emite cecul (tragator) si unitatea bancara precum si acoperirea cecului reprezentata de soldul creditor al contului bancar al tragatorului sau permisiunea de descoperire de cont acordata de banca.
 
Cecul este deci un inscris prin care emitentul, care are un disponibil in bani la o anumita banca, ordona acesteia de a plati o suma de bani unei terte persoane (beneficiar), plata facandu-se la vedere. Beneficiarul cecului poate fi o persoana mentionata de tragator sau poate fi chiar tragatorul.

 
Cecul poate fi nominativ (cand se indica numele beneficiarului), la ordin (cand se indica drept beneficiar o anumita persoana fizica, care, in anumite conditii poate transmite cecul prin adosare si acesta este platit ultimei persoane inscrise) si la purtator (fara includerea numelui beneficiarului, este incasat de detinator).
 
Fie ca este vorba de un cec intern sau international, plata prin aceasta metoda comporta mai multe etape standard: emiterea cecului, depunerea acestuia spre plata la banca de catre beneficiar, verificarea cecului, ultima etapa fiind plata propriu-zisa. De mentionat ca, in functie de situatie, acest circuit poate dura pana la 4 saptamani. In cazul incalcarii prevederilor legale privitoare la cec se ajunge invariabil la incidentul de plata si/ sau interdictia bancara. (biz365.ro)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.