Ce înţelegem prin risc valutar?

0
 
Riscul valutar este riscul pe care si-l asuma un imprumutat care contracteaza un imprumut in alta moneda decat moneda in care obtine veniturile.
Riscul reprezinta un pericol la care este expusa orice operatiune a carei executare se prelungeste in timp, susceptibila sa genereze fortuit anumite inconveniente pentru debitor in procesul aducerii la indeplinire a obligatiilor de plata pe care acesta la are fata de creditor, inconveniente ce se materializeaza in pierderi.
 
Astfel, in afara cheltuielilor cu dobanda, in cazul imprumuturilor in valuta pot aparea cheltuieli suplimentare cauzate de diferentele de curs dintre momentul in care se contracteaza creditul si momentul (sau momentele) rambursarii acestuia. Expunerea la acest tip de evenimente, unele cu caracter imprevizibil, poarta numele de risc valutar.
 
Dimensiunea pietei valutare, urmare a liberalizarii contului de capital, a avut o evolutie spectaculoasa. Absenta instrumentelor alternative de plasament a determinat ca presiunea sa se exercite aproape exclusiv asupra cursului de schimb, devenit tinta a multor operatiuni care i-au amplificat volatilitatea. Acest aspect ridica problema debitorilor neacoperiti in mod natural la riscul valutar, care sint mult mai sensibili la socurile valutare si la cele privind dobinda.
 
Pentru a diminua riscul valutar la care sunt expuse, specialistii recomanda in general persoanelor fizice sa se imprumute in moneda in care obtin veniturile. (biz365.ro)
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.