Ce înţelegem printr-un cont cu capitalizarea dobânzii?

 
Te-ai hotarat sa iti investesti economiile intr-un depozit bancar, sa spunem pe termen de 3 luni, iar acum te gandesti la modalitatea prin care banca iti va plati dobanda aferenta acestui depozit?
Este bine sa stii ca optiunile pe care le ai sunt urmatoarele:
 
– Sa soliciti plata dobanzii la scadenta, adica la sfarsitul celor 3 luni;
– Sa soliciti plata lunara a dobanzii, ceea ce inseamna ca vei putea ridica dobanda dupa fiecare luna, fara sa fii nevoit sa astepti implinirea termenului de 3 luni;
– Sa soliciti capitalizarea dobanzii, ceea ce presupune ca la implinirea termenului de maturitate, banca iti calculeaza dobanda, o adauga la depozitul tau si iti reconstituie depozitul la noua valoare pe acelasi termen ca si cel initial (in cazul exemplului nostru, la 3 luni) si cu dobanda in vigoare la data reinnoirii. Avantajul evident este ca, in acest caz, banca iti plateste dobanda la dobanda. Cand acest procedeu este repetat la mai multe termene, diferenta financiara fata de primele doua procedee incepe sa devina evidenta.
 
Termenele uzuale pentru astfel de credite sunt 1, 3, 6 si 9 luni, 1 an si 2 ani.
De obicei, pentru depozitele care se lichideaza inainte de implinirea perioadei de maturizare se acorda dobanda la vedere. (biz365.ro)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.