Ce sunt creditele subprime?

 
Aceste tipuri de credite sunt frecvente in tarile cu piete financiare dezvoltate din punctul de vedere al instrumentelor care opereaza pe aceste piete, in special in Statele Unite si Europa Occidentala.
Daca un client din aceste tari nu se poate califica pentru un credit sau are dificultati in obtinerea unui credit pe cale normala de la o banca, atunci creditele subprime pot fi o solutie a situatiei sale.
 
Pe scurt, creditele subprime sunt acordate persoanelor care ori au un istoric prost de rambursare, ori au potentiale financiare slabe din punctul de vedere al bancilor clasice.
De ce ar acorda unele institutii de credit imprumuturi unor astfel de clienti?
Deoarece ratele dobanzilor pentru creditele subprime sunt mult mai mari decat ratele corespunzatoare unor credite similare in conditii normale.
 
In plus, chiar daca comporta un risc asumat, nici chiar aceste credite nu sunt acordate oricarui solicitant, analiza si trierea clientilor facand obiectul unei intregi teoriii financiare care sa confere in final organismului creditor o sansa substantiala de castig.
Cum functioneaza sistemul?
Un exemplu ar fi refinantarea pentru incapacitatea temporara de plata. Sa presupunem – un caz frecvent in tarile dezvoltate – ca un client are de platit rate de 2000 de euro pe luna si un accident, o boala sau o concediere neasteptata il pun in situatia neplacuta de a rata plata catorva rate.

 
Consecintele unei astfel de situatii pot fi dramatice, incepand de cresterea substantiala a dobanzilor, conform contractului de credit si ajungand pana la pierderea unei ipoteci.
Solutia ar fi un credit pentru acoperirea ratelor pe perioada indisponibilitatii; problema este ca situatia clientului, atat datorita cumulului creditelor cat si datorita capacitatii de plata, nu ii permite sa acceseze un credit in conditii normale de la o banca.
 
In acest moment apar bancile sau institutiile care acorda credite subprime. Finatatorul va analiza cat de severa este situatia potentialului client, ce risc isi asuma si, in functie de aceste elemente, va stabili daca si la ce dobanda poate sa ofere imprumutul.
 
La randul sau, clientul va face o prospectiune a pietii, solicitand mai multe oferte si va alage finantarea compatibila conditiei sale. De asemenea, capacitatea de negociere a clientului si talentul de prezentare a situatiei intr-o lumina cat mai favorabila pot reprezenta atuuri importante in obtinerea unor conditii cat mai avatajoase. (biz365.ro)
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.