De ce anume trebuie să ţii seama când iei un credit?

 
Planurile tale pe termen scurt, mediu sau lung: fiecare din noi are o lista de proiecte pe care vrea sa le realizeze, fiecare proiect avand un buget si un orizont de timp; cand suma bugetelor pe orizontul de timp este mai mare decat veniturile realizate in aceeasi perioada se impune un credit.
 
Durata: aici exista un conflict. Cu cat durata este mai scurta, dobanda este mai mica, dar rata este mai apasatoare. Marind durata creditului, rata devine suportabila, insa suma trecuta in dreptul rubricii de dobanda platita bancii se mareste si ea corespunzator.
 
Corelarea cu scopul: exista diferite tipuri de credite, structurate in asa fel incat sa corespunda in mod optim nevoilor tale: credite ipotecare pentru casa, credite auto pentru masini noi sau second-hand, credite pentru finantarea studiilor in tara sau in strainatate, credite pentru bunuri de folosinta indelungata, pentru nevoi personale sau carduri de credit.
 
Modalitati de garantare: pentru a obtine un credit, banca iti va cere sa faci dovada veniturilor tale – salariu, activitati independente, dividende etc. In plus, va trebui sa-ti faci si asigurari (asigurarea bunului dobandit prin credit si, eventual, o asigurare de viata). Pentru credite de valori mai mari, banca iti poate solicita sa garantezi cu bunurile pe care le cumperi sau altele de care dispui, eventual si cu giranti.
 

Suma: suma pe care o soliciti este legata de obiectivul pe care ti l-ai propus, dar trebuie sa stii ca suma maxima ce ti se va acorda este legata de veniturile tale. Normele legale in vigoare prevad faptul ca rata de credit si dobanda pe care urmeaza sa le platesti lunar nu pot depasi un anumit procent din venitul tau. O alternativa posibila ar fi bugetul de familie. Asigura-te ca o astfel de posibilitate a fost cuprinsa in oferta ca ti-a fost facuta.
 
Moneda: in general este bine sa soliciti un credit in moneda in care ai venituri. Pentru situatia in care creditul este in alta moneda decat cea a veniturilor personale, trebuie sa tii seama alaturi de evolutia dobanzilor si de evolutia cursului de schimb.
 
Posibilitati de rambursare: in general creditele sunt rambursate in rate lunare, cel mai adesea egale. Exista si cazuri in care ti se poate acorda o perioada de gratie, pentru o perioada determinata de timp, care poate fi legata, de exemplu, de executia diferitelor stadii de construire a unei case.
 
Dobanda: dobanda care ti se va cere este legata de realitatea pietei bancare la momentul respectiv. Vei avea la dispozitie atat oferte de creditare cu dobanda fixa cat si cu dobanda variabila sau chiar o combinatie a acestor variante: dobanda fixa pe o perioada, apoi variabila.
 
Alte costuri: asigura-te ca ti s-au comunicat toate costurile legate de credit: comisioane, taxe, etc si ca ai inteles care este Dobanda Anuala Efectiva (DAE).
Banca: gandeste-te ce banca alegi, in fuctie de conditii, de renume si, mai ales, de modul in care isi trateaza clientii. (biz365.ro)
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.