De ce sunt riscante creditele în monede exotice?

 
Imprumuturile in monede exotice au devenit vedetele ofertelor de creditare pe piata romaneasca. Mai multe banci au introdus in ofertele lor, pe langa creditele in euro si dolari deja "clasice", si optiuni de finantare in franci elvetieni si chiar yeni japonezi.
 
Francul elvetian sau yenul japonez sunt tentante la creditare deoarece, in acest moment, au dobanzi reduse pe pietele financiare internationale. In aceste conditii, si bancile locale pot practica dobanzi mai mici decat la lei sau la euro.
 
Situatia este atractiva pentru clienti deoarece conditiile initiale sunt mai avantajoase si dobanda fiind mai mica, se pot obtine finantari de valori mai mari, chiar sub normele restrictive ale Bancii Nationale.
Principalul risc al acestor imprumuturi este riscul valutar.
 

Deoarece Romania nu are fluxuri semnificative de capital cu tarile care emit aceste monede, paritatea se stabileste prin intermediul euro. In acest moment, cursurile celor doua monede fata de euro se afla pe un palier de minim, in comparatie cu cotatiile ultimilor ani.
 
In cazul in care dimamica economiilor celor doua tari va intra pe un trend crescator mai amplificat, aceasta ar permite si majorarea dobanzilor practicate de bancile centrale din tarile respective. In acest caz si dobanzile la creditele din Romania stabilite in aceste monede se vor mari sensibil.
 
In plus, daca monedele exotice devin mai atractive pentru investitori decat sunt ele in momentul de fata, tendinta de depreciere ar putea sa se inverseze. O apreciere fata de euro ar genera si o intarire in fata leului iar aceasta ar insemna ca in schimbul aceleiasi sume de lei vom primi mai putini yeni sau franci elvetieni, ceea ce va determina o sporire suplimentara a efortului de rambursare pentru creditul respectiv.
 
In concluzie, aceste finantari presupun riscuri care sunt greu de explicat clientilor, iar acestia iau decizii de moment, fara sa constientizeze si cuantifice exact riscurile la care se expun. (biz365.ro)
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.