EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Administrarea padurilor private este o activitate cu profit minimal pentru Romsilva

0
 
Profitul Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva din activitatea de administrare a padurilor private este nesemnificativ si cu toate acestea noua conducere a regiei vrea sa mareasca, in urmatorii ani, suprafata de un milion de hectare administrata pâna in prezent.
 
"Romsilva lucreaza aproape fara profit in ceea ce inseamna administrare de paduri private pentru ca proprietarii persoane fizice sunt si ei saraciti, iar sumele pe care le incasam sunt mici", a declarat director general al RNP, Dorel Oros. Acesta a precizat ca in cazul persoanelor juridice care detin suprafete mari de padure Romsilva incheie contracte de administrare si de prestari servicii.
 
"Tarifele noastre difera in functie de zonele in care se afla padurea si pleaca de la 12-14 euro pe hectar anual, pâna la 20 de euro/hectar/anual. Aceste tarife sunt minimale, mult sub cota de avarie, daca ar fi sa traim numai din aceasta activitate", a subliniat Dorel Oros. Noul director al Romsilva nu este multumit de suprafata de paduri private administrata pâna in prezent pentru ca unele directii silvice mari nu au avut interes de a face oferte clare proprietarilor de paduri.

 
"Este o prioritate pentru mine de a aduce proprietarii de padure lânga Romsilva deoarece din experienta mea regia este, inca, cel puternic si mai competent administrator de paduri datorita capacitatii financiare, logistice si a resurselor umane detinute", a adaugat Oros. Desi nu si-a propus o anumita suprafata de padure privata administrata intr-un interval de timp, seful Romsilva considera ca obiectivul sau trebuie sa mearga in concordanta cu cel a proprietarilor.
 
"Cred ca totusi cea mai buna publicitate pentru noi o vor face tot proprietarii care au in momentul de fata suprafete mari sau mai mici in administrarea Romsilva pentru ca ei vor aduce si pe altii lânga noi", a explicat Oros. Potrivit acestuia, in judetul Salaj – directia silvica pe care a condus-o din 2005 – doar 7.000 de hectare de padure nu sunt in administrarea Romsilva la ora actuala, aceasta directie preluând administrarea si din alte judete limitrofe.
 
"Vreau sa extind si la celelalte directii silvice acest sistem pentru ca pe mine nu ma intereseaza proprietarii de padure, ci doar daca aceasta padure este bine gospodarita", a mai adaugat seful Romsilva. RNP a inregistrat, in primul semestru din 2008, o cifra de afaceri de 550,8 milioane lei, in crestere cu 14% fata de estimarile initiale, veniturile provenind din valorificarea masei lemnoase si a altor produse si servicii. Romsilva administreaza la ora actuala 4 milioane de hectare de padure proprietatea publica a statului si un milion de hectare din paduri private.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.